Kyrkomötesfrågor

Svenska kyrkans kyrkomöte pågår som bäst i Uppsala. Den här veckans förhandlingar inleddes i tisdags med frågestund. Noterade med viss tillfredsställelse att Frimodig kyrkas sju ledamöter ställde inte mindre än 9 av de totalt 20 frågorna.

Nu är det säkert någon lustigkurre som vill påstå att det var onödiga frågor, men om man inte får fråga, vad är det då för demokrati och öppenhet? Och det var faktiskt inga tramsfrågor, utan frågor som det finns anledning att ta på allvar. Det handlade t ex om innehållet på svenskakyrkan.se (som tidigare har kommenterats här på bloggen), om informationsavdelningen på kyrkokansliet och om SKUTs märkliga hantering av kyrkan i Liverpool. En del av dem fick klara och uttömmande svar, medan andra fick mer otydliga svar – medvetet eller omedvetet är svårt att säga.

Hursomhelst tycker jag att detta verkar vara en rätt juste företeelse, möjligheten att ställa frågor till kyrkostyrelsen. Att det finns en risk att frågorna blir alltför perifera och irrelevanta och därmed s a s korkar igen kyrkomötets sammanträde är väl uppenbart, men så länge det ställs vettiga frågor verkar det vara en enkel modell för att göra Svenska kyrkan något mer transparent och kyrkostyrelsens arbete något mer tillgängligt för kyrkomötets delegater.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: