Farlig bibeltolkning

”Det blir problematisk när man tolkar bibeltexter på ett sätt som går stick i stäv med vad kyrkomötet och biskoparna kommit fram till. I kyrkans undervisningssituationer, inte minst med ungdomar, kan man inte formulera precis vad som helst.”

Kan det verkligen vara sant att en luthersk biskop uttalar sig på detta sätt? Jo, åtminstone om SvD har citerat biskop Per Eckerdal korrekt. Det är alltså biskopens uppfattning att Svenska kyrkans kyrkomöte och biskopar som har det yttersta tolkningsföreträdet av Bibeln. Att vanliga bibelläsande kristna skulle kunna läsa och förstå Guds Ord skulle sålunda vara problematisk.

Och jag som trodde att Bibeln för en lutheran stod över politiskt valda kyrkomöten och biskopar, att Bibeln skulle vara vägledande för kyrkan och inte omvänt.

Den andra delen av citatet ovan är uppseendeväckande, inte bara för lutheraner, utan för de allra flesta moderna svenskar: ”I kyrkans undervisningssituationer, inte minst med ungdomar, kan man inte formulera precis vad som helst.” Hur tänkte biskopen där? Vad är det som inte kan formuleras? Och varför inte? Är det möjligen så att vanligt folk är alltför känsliga, obildade, ja rent av dumma för att begripa?

Ja, så här hade man enkelt kunnat argumentera om detta handlade om vad som helst annat. Men nu handlade artikeln i SvD och biskopens kommentarer om specialfallet homosexualitet. Och när homosexualitet avhandlas i media, ja då vet vi vid det här laget att alla vanliga regler för vett och sans helt och hållet sätts ur spel. När homosexualitet dryftas då gäller inte längre logikens och det sunda förnuftets lagar. Då är det politikens, känslosamhetens och lättkränkthetens regler som gäller.

Alltså är det helt rimligt att biskopen menar att Bibeln ska förstås utifrån det av S och C dominerade kyrkomötets sk teologiska analys och att ungdomar måste beskyddas från Bibelns texter, alldeles särskilt i undervisningssammanhang.

Nog är det lite fascinerande allt…

Annons

5 svar

  1. […] mer om SvDs granskning och biskop Eckerdals märkliga bibelsyn på Dags Sandals och Erik Johanssons […]

  2. Rimligt är det inte i det här fallet, men tveklöst är det just detta biskopen menar. Vad är det då som särskiljer det här fallet från andra fall? Två saker enligt min mening. Dels att biskopen med kyrkomötets majoritet underkänner en uppfattning i äktenskapsfrågan som historiskt varit den ena tänkbara inom kristenheten och fortfarande i dag uppfattas som självklar av det stora flertalet kristna och sedan detta som du själv redan pekat på, nämligen att denna nytolkning av den kristna äktenskapssynen görs av ett kyrkomöte med en partipolitisk majoritet och med stöd av biskopar som är handplockade för uppgiften av samma sekulära partipolitiker. Att på den lösa grunden ta till brösttoner är något uppseendeväckande, om inte rentav löjeväckande. Men visst, biskopen menar att det är ”vi” som avgör vad kristen tro är i Svenska kyrkan och formellt, kyrkopolitiskt, kan han driva den linjen, men det händer något med den kristna gemenskap som hanteras på det sättet, något som inte är direkt uppbyggligt. Men här går politiken framför teologi, förnuft och respekt för medkristna som inte klarar av att vara lika elastiska i sin förståelse.

  3. […] Johansson, missionssekreterare i EFS, skriver på sin blogg om när biskopar börjar styra över hur kristna får läsa sin […]

  4. Tack Erik för din reflektion. Det känns som utvecklingen går snabbt nu. Tyvärr åt fel håll. All välsignelse över dig i det sammanhang som du är i.
    /Maritha Vilhelmsson

  5. Människan i likhet med alla andra djur har fått sexualdriften för att säkra artens fortlevnad. Jag måste säga, att det känns fel, när denna drift riktas mot en person av samma kön.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: