Om mig själv…

varen-2005.jpgHej, jag är präst i Svenska kyrkan, arbetar i Uppsala som missionssekreterare för EFS internationella mission, har vuxit upp som missionärsbarn i Etiopien och gillar att sjunga i kör.

Jag har en mor och en far, som bor i västra Värmland, samt fyra syskon (tre bröder och en syster) som samtliga maskopiartat fylkats i Göteborgstrakten (de två yngsta på fastlandet och de två äldsta på varsin ö: Hisingen och Hönö). Jag har därutöver begåvats med tre goda svägerskor och inte mindre än fyra brorsöner och en brorsdotter.

Mitt liv i korthet:
Född i Karlstad
Barndomen i Etiopien (några somrar i Brunskog i Värmland)
Tonåren i Sandviken (Sätra och Kungsgården)
Vapenfri tjänst på Arlanda
Studietiden i Arvika, Stockholm, Uppsala och Addis Abeba
Prästtjänst i Gävle, Wirral (England) och Örebro
Missionssekreterare för EFS internationella mission

Annons

40 svar

 1. Hej Erik.
  Det var ett angenämt besök på din ”blogg”, vad som däremot inte var överaskande var att den även gav mig lite intressant morgonläsning.

  Jag önskar dig en bra dag/Vännen Göran

 2. Yeih, schysst blogg Erik! Kul att läsa och kul att du är så ambitiös (utan pretentioner förstås). Lite som att umgås med dig fast på nätet. Jag bokmärker dig på stört…

 3. Skaran av kyrkbloggare utvidgas

  /Kyrkoordnaren

  http://www.kyrkoordnaren.se

 4. Hej Erik!

  Såg att du hittat till min blogg. Kul! Det var mycket intressant och givande att få träffa och lyssna på dig på Credo. Var inne på Medvandrarnas hemsida för en tid sedan men kunde inte hitta någon information om hur man blir medlem… finns det något sådant upplagt?

  Önskar dig en avkopplande och god påsk!
  Nasrin

 5. Roligt att hitta hit! Utmärkt blogg och sympatiskt bloggnamn.
  Jag blir nog en flitig läsare! 🙂

 6. Jånee. He va ramadis ti blogg. Sjölv ha ja sluta ti blogg, ja leisnast na lite.

 7. Alltså… har du hållit på bloggat sedan 2006 utan att jag vetat om det? Måste genast lägga upp din blogg bland favoriterna och gå in och kika vad du skriver hädanefter. Det jag läst nu ser bra ut, så det ska bli intressant att följa.

  Per Erik

 8. Hej Erik!

  Jag gillar din blogg. Har lyckats missa den ända tills nu, jättefånigt. Men nu har jag hittat den och kan läsa den!

  i Kristus
  Miriam

 9. Hej Erik!

  Jag har inte riktigt kommit in i bloggvärlden, är väl för gammal. Men du är ju ung och fräsch, så det är bra att du finns på denna arena. Att jag gillar vad du skriver kanske inte är någon överraskning.
  Med Kristushälsning
  Hans

 10. Och nu har även jag hittat hit. Kul! =)

  Ha en jättetrevlig Thanksgiving-dag!
  (en högtid vi börjat ha som tradition att fira här på Elida – dels för att göra nåt särskilt för våra amerikanska besättningsmedlemmar, dels för att det är så _skönt_ att fira en högtid som inte är kommersialiseringsförstörd i Sverige… =)

  Kram,
  Karin

 11. Är ofta inne på din sida. har dock aldrig skrivit något förut. Hoppas att du har det bra i Etiopien. Jag undrar om du är hemma den 12 februari på eftermiddagen? Vore mysigt med en fika eller nåt. Har du möjlighet till samvaro tänkte jag följa med en vän till Örebro. Kram hanna Möllås, hannamollas@hotmail.com

 12. Trevlig blogg, tar mig friheten att länka till den.

  Guds rike välsignelser
  /Michael

 13. Hej Erik;

  This looks mightily interesting: if only I understood Swedish!!.

 14. Phil, it may not be too late to learn…

 15. Hej Erik

  Du som är utbildad präst, vad tycker du om att man i skolan lär sig om big bang och evolution när det strider mot det som bibeln beskriver?

  • Bäste Predrag !

   Big bang står inte alls i motsats till Bibeln, ej heller evolutionen om man med evolution menar den naturliga utvecklingen av olika arter.
   Big Bang startades ju av ”nåt” med ”nåt” så att Gud skapade Universum och allt däruti är ju Big bang en bekräftelse på. På samma sätt som spermien och ägget. Då dessa mötes så utvecklas en ljus och energi reaktion som är enorm. Sedan så bildas fostervatten som till sin kemiska sammansättning är nästan exakt som jordens ur-hav. Den komet som bar livet till jorden och sammansmälte med jorden kallas av vetenskapsmännen för Genesis, jo det är så !

   Visst gör GUD sina underbara mirakler och så men Han använder den natur och delar av universum som Han har skapat.
   Har Han skapat detta så är det ju klart att Han använder sig av sin egen skapelse till att låta Helige Ande (livets upprättare och upprätthållare)
   arbeta vidare genom sin skapelse.’
   Att i sedan börjar lite alltmer förstå vissa saker
   som tycks relevanta för oss. Ja det står då icke alls i motsats till GUD och Hans skapelse.
   På frågan om evolution eller skapelse är då det rätta svaret givetvis: JA !

   Skapelse OCH evolution = GUDs utveckling av universum .

   Ma kan likna denna debatt om en person som vill gå framåt börjar fråga. Skall man bara använda vänster ELLER höger fot. Sedan börjar alla tjafsa !

   Men människa använd BÅDA fötterna för att gå framåt i livet

 16. Hej Predrag: Det är väl intressanta teorier som ju onekligen haft ett stort inflytande på det moderna tänkandet, tycker du inte? Därför är det väl rimligt att skolan tar upp detta, på samma sätt som den behandlar alla andra teorier.

 17. Predrag
  Är du medveten om att det var en katolsk präst som först lanserade teorin om Big Bang? Och att evolutionsläran knappast hade kunnat formuleras utan det banbrytande geologiska arbetet av en annan katolsk präst?

 18. Att välja sin egen väg utanför arv o miljö i största möjliga mån…
  Har du reflekterat över sådant ?
  Eller föll sig allt ”naturligt”?
  Så fort man hänger sig åt profetia o dogmatik så ”slipper ”man reflektera o utgår ifrån andras/annans livsföring.
  ..Biibeln,koranen ..
  Vi människor lär förhoppningsvis lägga ned religioner o annan masshysterisk verksamhet.
  -antagligen efter ett gäng religionskrig som är en naturlig följd av befolkningsökning o människans rädsla för /och oförmåga att ”stå själv” o förhålla sig till omvärlden med hjälp av egen visdom o livsfilosofi.
  Om du Erik skulle svara på detta så kan jag inte annat än förutsätta att dina ord och personlighet i huvudsak är färgade av Jesus himself.

 19. eyestop: I motsats till dig (verkar det som) tror jag att människan inte klarar att välja helt fritt och att vi därför behöver en grund att stå på. Att då ha hittat Sanningen i Gud är naturligtvis en obeskrivlig lycka. Nu är det ju också uppenbart att den Sanningen uppfattas olika av olika människor. Att då få möta Jesus, som är denna Sanning inkarnerad och han dessutom bjuder oss att följa honom genom döden till den nya livet, ja då är alternativen så bleka att jag inte tycker att det är någon tvekan om vem jag vill tillhöra. Utan Jesus är jag en ensam flotte på en stormig ocean, men med honom har plötsligt fått både roder, segel och ankare.

 20. Ja,ditt svar var väntat.
  jag försökte vara specifik med tillägget ” .. utanför arv o miljö – i största möjliga mån”
  D.v.s att det finns nånting som kan definiera dig som människa när du upptäcker o undersöker saker ungefär som ett barn (som har ett betydligt öppnare sinne).
  Jag skriver musik o får en väldigt speciell känsla när jag upptäcker klanger som jag aldrig hört någon annanstans,detta sker genom slumpen ,eller genom en kombination av matematik o känsla.
  Den situationen att flyta omkring på flotten i en stormig ocean.
  DÄR skulle jag komma dig närmre än om vi sitter o spekulerar om guds existens på ett fik.
  Som präst har man nog ett enormt människointresse,om än sett genom färgade glas.
  Men jag söker säkert lära känna någon slags motsats till ”människan under kollektivets vingar”.
  För tragiskt nog så har jag insett att normer att leva efter kräver enormt mycket av en om man ska komma fram till dom själv.
  Tragiken ligger i att få vågar ge sig ut på den resan.
  -Nä,lättare är det då att hitta visdom på burk a la bibeln.
  Om jag idag utformar fem teser om hur människan ska leva o dom verkar vettiga,genomtänkta o fungerande så ger jag mig fasen på att om 7000 är så finns det en bibel med tolkningar förfiningar o omskrivningar med dessa teser som utgångspunkt…som vi redan nu kan döpa till cdeus.
  (cd:ernas cd).

  En liten annan fråga som jag ställde mig för 20 år sedan:
  Vad hände med dom stackars människor som inte
  fick ta del av någons som helst profetia från de ”sanna” gudarna…vi backar några tusen år.
  Var fanns himmel o helvete då?
  Eller kom man till sankte Per o undrade… Men Oj vad är det här för nåt?
  För himmel o helvete som begrepp är väl ändå kopplat till bibeln i första hand?
  O varför väljer gud att inte skicka Jesus till planeten redan på hedenhös tid?
  Allt kanske var frid o fröjd då?

 21. Hejsan,

  Vi arbetar med mission i Ryssland och vi har en missionsskola i Vladivostok. Vi har en kvinna som studerar har och hon har ett hjarta for Etiopien.

  Hon ar 25 och talar engelska. Vad tror du att hon kan gora i Etiopien?

  Var valsignade
  Patrik

 22. Hej Erik!

  Halkade in här och läste lite, bl a om dig. Är jag blind eller finns ditt efternamn någonstans?

  Bror

 23. Hej Erik. Jag hoppas att allt är väl med dig! Vi tänker mycket på dig nu när du skall vandra mot nya äventyr. EFS är ena lyckostar som nu får en helt fantastisk kille under sitt tak. Vi sänder dig alla välgångshälsningar som vi bara kan. Ett problem är dock att du nu kommer ännu längre bort från oss. Men vi får väl slå en signal när saknaden blir för stor… Sommaren på Smögen har varit hektisk, Emelie har varit här och jobbat som ledsagare åt en funktionshindrad pojke och Amanda har varit på sjöräddningen och åkt båt hela sommaren och Oscar han är ju som han är, lugn o fin och förtar sig inte nämnvärt. Anthon har varit i Örebro hela sommaren och jobbat han med.
  Kramar från LZA, Oscar, Amanda, Emelie, Lena och Göran på Smögen.

 24. Hej Präst-Erik!

  Jag uppskattar din blogg som jag nyligen upptäckt. Jag delar dina värderingar. Ett ämne som jag dock tror att du inte har nämnt är anti-semitismen i Sverige idag. Något som jag skulle vilja uppmana alla kristna att göra: Gå in på den judiska web-siten Aish.com och se videon:”Blood Label in Sweden. The Outrageous accusation of stolen body parts”. Aftonbladet vägrar att be det judiska folket om ursäkt för sina lögner.

 25. Vad tänkte jag på då jag för några minuter sedan skickade en kommentar och kallade mig ”kristen anti-semit” – jag menade motsatsen förstås! ” Kristen ANTI-anti-semit”!.

  • Den månghundraåriga och internationella vetenskapligt förankrade klassificeringen av ordet Semit är följande:

   Semi´ter kommer av det hebreiska mansnamnet Sem, som betyder ”den röde”, namnet buret av Noak´s äldste son, stamfader för semiterna vilka voro assyrier, babylonier, syrier, araber, och hebréer. Till den Semitiska språkstammen hör assyrisk-babyloniska språket, syriskan, kaldeiskan, feniciskan, hebreiskan, arabiskan och etiopiskan med flera andra språk.

   Semi´t, ism, : ett av dessa folkslag i etnologisk bemärkelse.

   Semi´t,ism, : är att vara språkforskare i de semitiska språken.

   Att således vara för anti-semitism är exempelvis, att vara anti-arab, anti-syrian, eller ävenså anti-judisk bl.a.

   Det underliga är att numera så marknadsförs alltmer en helt ny betydelse av detta ord. man har under de senaste 20 åren propagerat och ensidigt söker tillskansa ja stjäla detta ord. Men DÅ hamnar man helt fel och mitt i en propagandafajt.

   ”Sanningen skola befria eder” sade Herren GUD.

 26. Välsignelser över dig i din kommande tjänst! Tror du är helt rätt där också! Frid!

 27. Hej Erik,
  önskar Dig Guds välsignelse i din nya tjänst
  (och tillåter mig att avundas dig litegrann!)
  Pax tecum,
  Anna Sophia B.

 28. Hej !
  Jag söker Gelane Norberg som var mitt kollobarn 1978-1984. Han skrev på din blogg 2007. Känner du honom och kan sätta mig i kontakt med honom? Själv är jag bördig från Värmland, Köla socken, Jösse härad. Min tremänning Lennart Nilsson var länge kyrkoherde i Värmland. Känner du honom?

  Vänliga hälsningar Tjia

  • Hej Tjia. Så trevligt med en jössehäring! Tyvärr har ingen hjälp att erbjuda, jag vet inte hur man får kontakt med Gelane. Däremot känner jag Lennart. Lycka till!

  • Hej Tjia!

   Du kan nå mig på Mail adress:norberggelane@hotmail.com

   Kina är det var jag kan se som inte följer något av dessa tidigare nämda Kalendrar:-) Till den orolige Johannes Kristianson.

   Mvh. Gelane

 29. Hej Erik.
  Tack för ditt besök och som vanligt var det mycket trevligt. Synd bara att vi inte hinner ses oftare. Vi hoppas att resan hem till Uppsala gick bra och att du inte behövde använda spaden. Nu återstår det bara att tillönska dig ett gott slut samt ett ännu bättre nytt år. Vi önskar dig även all lycka på ditt nya arbete.

 30. Hallå Erik. Jag bor också i Uppsala! Hänger du i Löten?

 31. En fråga också: Berodde din vapenfria tjänst på pacifism eller någon annan anledning?

 32. Haha, nu har det snart gått ett år Erik så nu tycker jag att du skulle kunna svara på mina frågor. 😉

 33. Hej Micael.
  Jag tänkte i form av ism-er, det handlade mer om att jag ställde mig tveksam till militärt försvar och att lära mig att döda. Däremot vill jag gärna bidra till att ta hand mitt land även i krigstid, därav ingen totalvägran. Ungefär så.
  Sedan dess har det gått 20 år och mycket har hänt både i mitt liv och i Sveriges försvar och jag har heller inte ägnat mycket kraft åt att tänka igenom en uppdaterad ståndpunkt.

 34. Hej!
  För ett antal år sedan hade du en föreläsning på en söndagssamling som heter Essens i Filadelfiakyrkan i Stockholm. Jag ville bara, väldigt sent, skriva ett tack. Jag var sen till samlingen och hann inte lyssna hela, men det jag hörde var väldigt intressant. Du sade många saker då som har varit med mig sedan dess. Det som tilltalade mig var att bryta mot destruktiva normer. ”Varför måste alla koka sin egen potatis och äta ensam”. 🙂 (just nu var det den jag kom på). Som sagt, ville bara tacka. Jag har tänkt skriva många gånger, men nu blev det av.
  Allt gott!
  Vänligen, Lotta

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: