Ny trosbekännelse

Nu kan vi börja se fram emot en nyöversättning av trosbekännelsen (den apostoliska förmodar jag). Kyrkomötet fattade beslut om detta idag. Det känns ju förstås bra att kyrkomötet istället för att helt avslå motionen, beslutade bifalla Frimodig kyrkas Dag Sandahls ändringsförslag och ge kyrkostyrelsen i uppdrag att utan någon specifierad tidsgräns tillse att en nyöversättning görs.

Att ha möjlighet att uttrycka den kristna tron med moderna ord har stor betydelse för möjligheten att nå fram med evangelium till vårt folk idag. Att detta är en grannlaga och viktig uppgift råder knappast någon tvekan om, men desto bättre då att det faktiskt påbörjas, utan brådska.

3 svar

  1. Personligen så hoppas jag att de inkluderar den nicenska trosbekännelsen också. Den översättning vi har i svenska kyrkan är bedrövligt gammal i språket. ”Tog mandom…” heter i den katolska översättningen ”blev människa”. Vad beslutet gällde vet jag dock inte…

  2. När vi ändå håller på så är ju den Augsburgska inte direkt på någon modern svenska heller och där vill ju av förståliga anledningar inga andra samfund hjälpa till.
    Den Athanasianska är väl hysfat begriplig så den får väl vänta till sist.

    Är det någon som vet hur man får tag på den romersk katolska översättningen av niceo-konstantinopelitanska trosbekännelsen?

  3. Det var ju fantastiskt att Dag Sandahl för en gångs skull blev hörsammad. Jag tycker förvisso att det inte en särdeles angelägen fråga att ändra översättningen….men om vi kunde byta ut ordet ”allmännelig” mot ”katolsk” vore ju mycket vunnet. Tänk om vi för en gångs skull kan släppa katolikskräcken…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: