Ödesmöte i New Orleans

Ärkebiskopen av Canterbury, Rowan Williams möter i morgon och på fredag (20-21/9) biskopsmötet för The Episcopal Church (TEC), den amerikanska grenen av den anglikanska världsgemenskapen. Enligt det ultimatum som ställdes av gemenskapens primater vid deras möte i Dar es Salaam tidigare i år, är TEC tvunget att förbinda sig att inte viga till biskop någon ytterligare som lever i en samkönad relation. TEC är också tvunget att upprätta en alternativ tillsynsinstitution för de konservativa församlingar som inte kan acceptera den extrema liberala teologin som kännetecknat TEC i stort.

Williams möte med TECs biskopar i New Orleans lär inte leda fram till något sådant, och många förväntar sig nu att den anglikanska världsgemenskapen spricker på ett eller annat sätt. (Fascinerade då att se att från TECs sida tycks man över huvud taget inte uppmärksamma allvaret, utan fokuserar på möjligheten att manifestera sitt stöd för den av orkanen Katrina hårt drabbade staden New Orleans!) Den stora frågan är väl snarast hur detta sönderfall kommer ske, och var Williams kommer att ställa sig i rasmassorna. Ärkebiskopssätet Canterbury har trots allt en central och sammanhållande funktion inom anglikanismen och kanske är det alltför optimistiskt att tro att anglikanerna enbart delas itu. Troligen blir det flera fraktioner med sinsemellan olika betoningar och profiler.

Även för vår del i Svenska kyrkan är detta högintressant med de mycket nära relationer vi har till Church of England (CoE), alltså Willams kyrka. Vilken grupp CoE kommer att tillhöra, kommer naturligtvis att påverka SvK på många sätt. Dessutom är det väl tveksamt om CoE kommer att hålla för påfrestningen av en sönderfallande världsgemenskap. Kanske kommer även CoE att falla sönder i två eller flera delar.

Mötet i morgon och på torsdag i New Orleans är således ett viktigt möte, inte för att det kommer att innebära så mycket oväntade saker, men för att det riskerar att bli startskottet på en splittring inom Kristi kropp som är omöjlig att förutse konsekvenserna av. Herre, förbarma dig över oss!

2 svar

  1. Erik, ledsen att jag spårar ur lite här, men det är ju Matteus helgondag idag. Enligt en tradition skall han ha varit biskop i Etiopien och lidit martyrdöden där. Enligt en annan version, om jag förstått det hela rätt, så var det inte alls Matteus utan Mattias som reste till Etiopien.

    Har du koll på detta? Var Matteus ö.h.t. i Etiopien (eller är han förväxlad med aposteln Mattias) och vad vet du mer om hans gärningar där?

    Firar du Matteus/Mattias lite extra eftersom du spenderat mycket tid i Etiopien?

  2. Johan, detta är faktiskt helt utanför min kunskapssfär. Jag känner inte till om Matteus/Mattias har någon koppling till Etiopien. Någonstans inom mig pinglar det nån liten klocka, men det är alltför vagt för att jag ska kunna plocka fram det.
    Etiopiska kyrkan räknar, så vitt jag förstår, biskop Frumentius som sin första biskop och det var inte förrän på 300-talet och då lär väl Matteus redan varit saligen insomnad får man förmoda.
    Men det var ett intressant spår, jag ska försöka gräva lite grann i detta, så kanske jag återkommer. Tack för inlägget!

Lämna en kommentar