Utträde ur IOGT-NTO

Glad över att möjligen kunna bidra till ett gott arbete för nykterhet och mot droger i vårt samhälle gick jag för ett par år sedan med i IOGT-NTO. Jag trodde då att det var just nykterheten som var det som var viktigt i rörelsen.

Men så fel jag hade. Tydligen måste man dessutom ställa upp på ett antal oskrivna värderingar för att få vara med, i alla fall så pass mycket att pastor Åke Green kan uteslutas.

Därför har jag valt att själv begära utträde ur IOGT-NTO med följande motivering (som jag också mejlade till IOGT-NTOs styrelse sent i går kväll):

”Efter att ha fått kännedom om att man som medlem i IOGT-NTO inte har rätt att tro och tycka vad man vill måste jag härmed dessvärre begära om utträde ur IOGT-NTO med omedelbar verkan.
Jag trodde att IOGT-NTO handlade om nykterhet och inte om sexualitet. Jag delar verkligen inte alla medlemmars åsikter (inte heller Åke Greens) om allt annat, men har trott att vi skulle kunna verka tillsammans för nykterhet. Tydligen har jag fullständigt missbedömt situationen.
Därför kan jag inte vara kvar som medlem, och skulle väl blivit utesluten snart i vilket fall, får man förmoda.”

Nu får jag väl söka verka för ett nyktert samhälle på något annat sätt istället. Har någon något tips tar jag tacksamt emot det.

35 svar

 1. Tråkigt att du väljer att gå ur. Åke uteslöts för att han inte anser att alla är lika mycket värda, det har inget med hans religion att göra (även om hans bibeltolkning ligger till grund för hans åsikter).

  Ställer man inte upp på att alla människor är lika värda och har samma rätt till att leva ett fritt och rikt liv så bör man söka sig någon annanstans, tråkigt att du känner att du måste göra det.

 2. Jag försvarar inte Greens uttalanden, men så länge man vill verka för nykterhet trodde jag man rymdes inom IOGT-NTO. Nu är det tydligen inte så. Dessutom har jag bestämt för mig att Green också menar att alla människor är lika mycket värda, men att en homosexuell livstil är destruktiv för både den enskilde och samhället. Och det är två skilda saker. Tack och hej för mig.

 3. ”Oskrivna” värderingar? IOGT-NTO-rörelsen handlar om mer saker än om nykterhet. IOGT-NTO-rörelsen verkar dessutom för demokrati, internationell solidaritet, och alla människors lika värde. Detta framgår tydligt i IOGT-NTO-rörelsens grundsatser och program, som man lovar att följa i och med att man undertecknar medlemslöftet.

 4. Tack Erik för ditt klara och modiga beslut. Vi behöver fler kristna som visar var dom står.

 5. Förresten, http://www.spiknykter.nu eller Svenska Blå Bands-rörelsen kanske är något för de skaror av exil-IOGTare som nu kommer.

 6. Erik,
  jag blir lite konfunderad ibland över vart du står egentligen i homofrågan? Hur din syn på den homosexuella människan är egentligen? Ibland får jag inte saker att gå ihop. Att det är bra att värna om nykterhet det håller jag med om (även om jag själv inte är helnykterist, men vi har ett ansvar som medmänniskor). Men att säga att Åke Green har en syn på att alla människor är lika värda det kan jag då rakt inte förstå.
  Jag blir som sagt var lite konfunderad över dina åsikter ibland…men…olika åksikter får man ju ha. Det är ju inget farligt i det. But I Wonder..?? Kanske borde vi sätta oss ner och prata om detta någon gång. Gud älskar ju alla, då borde väl alla få finnas precis som dom är oavsett??
  Hm..det var inte det som inlägget handlade om kanske men delvis??

 7. Att se det som ett svek mot kristna är ju absurt! Att vara kristen handlar i mycket om att se allas lika värde och det svenska samhället bygger på lika principer.

 8. Jag och min fru meddelade IOGT i går att vi går ur deras organisation med omedelbar verkan. Jag hoppas att det blir många fler som går ur. Vilken åsikt är den nästa som blir förbjuden att ha i IOGT? Dom har varit runt på kristna konferenser i hela Sverige och raggat medlemmar i flera år. Det känns som om vi är bra att ha för att öka deras medlemsiffror, bara vi inte står för vår kristna tro och vad som står i Bibeln.

 9. I går lännade jag också IOGT-NTO i ett samtal med huvudkontoret sas det att det var många homo som klagat,då är min fråga vilka har tillgång till medlems registret och medlemarnar inställning.
  bo-göran gustafsson

 10. Kanske behövs det sägas än en gång: Jag tycker inte heller om Greens sätt att uttrycka sig. Det är dumt och kärlekslöst. Men om man samtidigt vill värna om drogfrihet, nykterhet, demokrati, solidaritet och alla människors lika värde, kan jag inte riktigt förstå varför man ska diskvalificeras från medlemskap i IOGT-NTO. För mig luktar det åsiktsförtryck och det tycker jag inte heller om.

 11. Läste om IOGT-NTOs beslut med förundran. Hur tänkte de nu? Konsekvens i denna fråga borde ju vara att på ett bräde också utesluta en mängd muslimer, katoliker, ortodoxer, många frikyrkliga och lutheraner. Det är förstås bekvämt att bara välja Green istället. Tycker att du gjorde rätt Erik!

 12. Riktigt lågt IOGT-NTO, tack och lov stödjer jag inte er verksamhet. Hoppas att fler kristna följer ovanstående personers urträde. Sådana organisationer kan vi gott klara oss utan, det finns andra alternativ.

 13. Jag skulle vilja citera Åke som svar på alla upprörda kommentarer här:

  ”- Homosexuella medlemmar är tydligen mer värda än kristna medlemmar.”

  Men det tydligaste och enklaste svaret på det är: Nej Åke, homosexuella är inte värda mer än kristna. Man är precis lika mycket värd oavsett om man är kristen, muslim, jude, homo, trans eller hetero. Det är när man inte ställer upp på det som man hör hemma någon annanstans. Och när man uttalat sig som Åke Green gjort, då är min klara uppfattning att man inte anser homosexuella varit lika mycket värda som andra.

  Det är inte homosexuella som reagerat, vi är många som ifrågasätter hur man kan mena att alla är lika värda samtidigt som man kallar en grupp människor ”en cancersvulst på samhällskroppen”. I min värld går det inte ihop.

 14. Jag undrar om IOGT-NTO, efter att dom blivit åsiktspoliser, ska ringa runt och fråga sina medlemmar om dom tycker om dittan och dattan och sedan säga – tyvärr du får inte vara medlem.

  Magnus, ”Att se det som ett svek mot kristna är ju absurt! Att vara kristen handlar i mycket om att se allas lika värde och det svenska samhället bygger på lika principer.”

  Jo men visst är det ett svek mot dom kristna. Hur skulle det inte vara det menar du? Om nu kristendomen säger att homosexualitet är en synd så är det ett svek mot kristna som fortfarnade tror på gud. Det betyder att IOGT-NTO får ringa runt alla och fråga om dom är kristna och tycker att homosex är en synd.

 15. Har en bekant som är med i Verdandi, testa det!!!

 16. Har någon i styrelsen frågat Åke Green om han verkligen anser att homosexuella människor är mindre värda än andra?
  Jag har svårt att tro att så är fallet. Green lutar sig mot Bibelsn ord och anser nog att alla människor har lika värde.

 17. Jag har vurderad att mälda mig inn i IOGT, nu har dom jälpt mig att ta beslutet att inte bli med. Som medlem i IOGT får man inte tro på Bibeln rakt upp o ner. Det är nog många som kommer att melda sig ur… Undrar hur dom reagerar när hundratals medlemmar försvinner. När dom vil besöka kristna konferenser nästa sommar blir det nog ingen debat om alkohol… och nog en mycket svårare uppgift att varva medlemmar. Ett jättetråkigt och diskriminerande beslut som bara skadar saken. Alkoholens förbannelser er dock et större problem enn enstaka homosexuellas fobi förr kristen tro.

 18. Jag tycker att det är lite underligt. IOGT-NTO har flera somrar på rad åkt runt på alla kristna konferenser och värvat medlemmar. Det rör sig säkert uppskattningsvis om närmare 10 000 medlemmar som kommit in den vägen. Detta faktum har de sedan använt för att ge en medial styrfart åt hela rörelsen. Var de inte medvetna om var de värvade sina medlemmar?

  Sedan kan man ju tycka vad man vill om Åke Greens uttalanden, men de har rättsligt prövats i Högsta Domstolen och han blev frikänd. Hur man tänker när man tar en egen ”repa” för bedömning är lite svårt att förstå…

 19. Bra beslut! Är inte själv medlem men av de jag känner skall alla gå ur IOGT-NTO. Märklig inställning och förfarande de har för att säga sig verka för demokrati och allas lika värde.

 20. Jag har tidigare varnat IOGT-NTO för att den nya medlemstillströmningen av frikyrkofolk till IOGT-NTO är lättrörlig. ”Nykterheten” är sas en sekundärfråga. Relationen till Gud och troheten mot Bibeln är mycket viktigare frågor. Principen gäller förmodligen även nytillkomna muslimska medlemmar.
  Det är som jag ser det inte kristna i allmänhet som kan tänka sig att avstå från alkoholen, utan de som fortfarande är helnyktra i frikyrkorörelsen är oftast de mest värdekonservativa och fundamentalistiska (i ordets positiva mening). Förmodligen kommer vi att få se en ström av avhoppare från de nya medlemmarna, fr a då det är dags att betala medlemsavgiften. IOGT-NTO kommer from nu troligtvis att återgå till sin ökenvandring. Medlemsantalet kommer aldrig mer att bli så högt som 2007.

 21. Jag kan bara hålla med majoriteten av dem som lämnat kommentarer. Eftersom jag inte reser på konferenser har jag inte träffat någon värvare men har ändå tänkt på att gå med i IOGT-NTO. Helnykterhet är en absolut självklarhet för mig. Nu blir det inte någon medlemsansökan. Skam över IOGT-NTO och skam också över dem som lögnaktigt anklagar Åke Green för att anse homosexuella vara mindre värda än andra människor. Nog bör man kunna kräva av vuxna och mogna människor att de kan skilja på sak och person, på individen och dens livsstil.

 22. […] PrästErik och Dag Sandahl skriver med intressanta vinklingar om detta. […]

 23. Det här med lika värde verkar det vara lite förvirring kring?
  En alkoholist, tjuv,mördare,”exemplarisk”medborgare eller homosexuell är alla lika värda inför Gud och oss andra.Eller hur?
  Men det finns vissa handlingar som inte är bra.
  Om mitt barn gör något fel så är han inte mindre värd för det men han måste ju ändå sluta göra det som är fel.
  Och jag undrar,Har Åke Green uttryckligen sagt att de inte är lika värda?
  Eller är det handlingarna han pratar om?
  Som Rolf säger; Skilj på sak och person!

 24. […] En positiv effekt av uteslutningen finner jag det dock vara, att många kristna nu i protest går ur organisationen. Med andra ord sker en försvagning av en organisation som inte bara uppmuntrar till personlig […]

 25. Jag finner det utmärkt att du genom ditt utträde försvagar denna aggressivt paternalistiska nykterhetsorganisation.

 26. Har också lämnat IOGT-NYT med följande motivering:

  Eftersom Åke Green inte längre får vara medlem i IOGT-NTO så inser jag att inte heller jag platsar inom denna rörelse.

  Har haft ett telsamtal med ord Sven-Olov Carlsson. Genom det förstår jag att ni inte är intresserade av att verkligen lyssna till vad Åke Green egentligen säger och menar. Ni lyssnar hellre till hans antagonister. Åke Green är en fridsam man som älskar alla människor inkl de homosexuella.

  Åke ser ett ”andligt” problem med den allt mer utbredda homolivsstilen. Han ser det som ett tecken på att människor lämnar Gud, Guds Ord och Guds normer. Åke hade på samma sätt i sin predikan kunnat pekat på det ”andliga” problemet med att människor inte ingår äktenskap utan väljer att leva i sambo. Det uppfattar också Åke – utifrån sin förståelse av Bibelns undervisning – som en ”kräftsvulst” på samhällskroppen i andlig bemärkelse.

  Jesus älskar syndaren (alla människor) men han hatar synden (kräftsvulsten). Därför tog Jesus vår synd på sig själv upp på korset för att befria syndaren (människan) ifrån denna synd (kräftsvulst). Syndaren – människan – är aldrig i sig själv en kräftsvulst. Däremot är synden det! Oberoende av vilken synd det är!

  Det finns mycket i Bibeln som är synd – en kräftsvulst på samhällskroppen:
  Fylleri, äktenskapsbrott, lögn, girighet, föräktenskaplig sex, homosexualitet, mm mm. Detta är något som kristna förkunnare i alla århundraden framhållit och starkt engagerat sig emot. Många, långt före Åke Green, har därför betecknat dessa företeelser som ”kräftsvulster” på samhällskroppen.

  Ingen grupp har tidigare känt sig kränkta av dessa kristna moraliska och etiska regler. Men i Åke Greens fall så blev det plötsligt ett fruktansvärt liv. Homosexuella kände sig personligen kränkta. Detta är att beklaga.

  Åke Green har aldrig menat att kränka människor, däremot ville han uppmärksamma något som han anser vara en syndig livsstil. Och den friheten måste en kristen förkunnare få ha i ett demokratiskt samhälle. Detta insåg HD. Men ni inom IOGT-NTO vill tydligen inte tillåta denna lagliga yttrande- och åsiktsfrihet.

  Jag måste därför härmed – tillsammans med Åke Green – lämna IOGT-NTO.

  Mvh
  Tomas Ander

 27. Eva skriver: ”Och jag undrar,Har Åke Green uttryckligen sagt att de inte är lika värda?
  Eller är det handlingarna han pratar om?”
  Vilka handlingar? Hur kan man påstå att homosexuella utför handlingar som är skamliga medan själva homosexualiteten inte är det? Vad är det de gör som han vänder sig mot?

 28. Jag var tidigare med i IOGT-NTO och funderade starkt på att gå med igen. Efter denna horribla misshandel av Åke Green är jag så upprörd att jag till och med har sagt upp prenumerationen på miljonlotteriet för gott. Vilka är IOGT:s styrelse som till och med sätter sig över HD:s beslut. NOG är NOG!

 29. För det första:
  Nej, i högsta domstolens dom står det klart och tydligt (fast ovanligt krångligt uttryckt) att Åke Greens uttalanden är brottsliga – eftersom de är en kränkning av gruppen homosexuella som utgör hets mot folkgrupp i lagens mening – och att han skulle dömas för det brottet om man ser till bara den svenska lagstiftningen.

  Men sedan resonerar HD om vad som skulle hända om Åke Green blev dömd för brott av svensk domstol, och om domen i så fall skulle prövas i Europadomstolen. Om målet kom upp i Europadomstolen skulle Europadomstolen bedöma ifall en fällande dom, som alltså skulle inskränka Åke Greens rätt att uttrycka sin uppfattning, är nödvändig i ett demokratiskt samhälle och proportionerlig i förhållande till statens intresse av att skydda andra personers rättigheter i det här fallet. HD trodde inte att Europadomstolen skulle tycka att inskränkningen vore proportionerlig i förhållande till det intresse som skulle skyddas, utan trodde att Europadomstolen skulle anse att en fällande dom skulle kränka Europakonventionen om de mänskliga rättigheterna.

  Därför ansåg HD att en tillämpning av Europakonventionen hindrade en fällande dom mot Åke Green, fastän hans uttalanden var brottsliga enligt svensk lag.

 30. För det andra:
  IOGT-NTO är en idéburen organisation som i över 130 år kämpat för människors lika värde, internationell solidaritet och allas rätt till ett bra liv. Ett hinder i denna strävan är alkohol och narkotika – därför är en hörnpelare i IOGT-NTOs verksamhet kampen mot drogerna.

  IOGT-NTO behöver medlemmar från så många samhällsgrupperingar som möjligt i kampen för detta. Medlemmar som kan ställa upp på organisationens grundläggande värderingar. Så fungerar alla idéburna organisationer. Det behövs kristna, muslimer, ateister eller som en vän till mig i IOGT-NTO som är kristen homosexuell socialdemokrat.

  Åke Greens ursprungliga predikan i juli 2003 kritiserades av såväl dåvarande ärkebiskop KG Hammar som pingströrelsens Sten-Gunnar Hedin, Hedin menade bland annat att den var fördömande.

  I vad ligger det märkliga i att en organisation utesluter en medlem som inte företräder organisationens grundläggande värderingar? Det har inget med åsiktsförtryck att göra.

 31. När jag fick reda på att åke green blivit utesluten ur iogt-nto på grund av sin syn på homosexualitet blev jag mycket upprörd och ringde omedelbart upp iogt och begärde utträde för vem vill vara med i en rörelse som diskriminerar mäniskor på grund av en viss åsikt. Homosexuella tycks kunna skrämma vem som helst i första hand media och politiker. När sådant här handlande från en nykterhetsrörelse som iogt-nto sker det är då man funderar över om detta är den cansersvulst som Green talar om, nogonting sjukt som påverkar friska delar i samhället Iogt-Nto vänligen nyktra till.
  Om ljuset i en mäniska är mörker hur stort blir då inte mörkret.

 32. Åke Green har in uteslutits ur IOGT-NTO för sin syn på homosexualitet. Han har uteslutits för det sätt han uttryckt missaktning för sina homosexuella medmänniskor genom att till exempel i sina resonemang sammanlänka homosexualitet, pedofili och tidelag.

  Det spelar ingen roll hur fridsam Åke Green är – han uttrycker detta och sårar många medmänniskor djupt.

  Det jag tror många inte begrundar i den här diskussionen är hur djupt allas vår sexualitet är förknippad med vår identitet. Att sammanlänka medmänniskors kärlekshandlingar med sina älskade – med tidelag. Det är djupt kränkande för dessa människor. Eller hur?

  Hoppas att jag kunnat sprida lite ljus över denna fråga för PrästErik och er andra.

 33. Jag tillhör också dem som har väldigt svårt för att förstå hur man å ena sidan kan säga sig älska den person som älskar en människa av samma kön, och å andra sidan säga att den människan är en cancersvulst, dvs anse att denna människa borde försvinna? Eller kan man tolka cancersvulst som något kärleksfullt?

  Jag förstår att man kan ha olika åsikter om homosexualitet och ha svårt för att förstå varför osv, men jag förstår inte hur man kan predika och därmed kränka alla homosexuella på det viset. Det är skillnad på att ha en åsikt och att uttrycka den på ett kränkande vis. Om man som pingstvän inte förstår hur kränkande det är att säga det Åke Green gör, då är det enligt mig tragiskt.

  Det är också väldigt synd att så många pingstvänner (och vissa andra frikyrkliga) säger sig förespråka KRISTNA värderingar och åsikter, när de fördömer homosexualitet. Hur förklarar ni då att det finns många kristna homosexuella präster, att det finns mängder av homosexuella som tror på Gud och som finner en stor tröst i att Jesus älskar alla för dem de är (utan att de förväntas göra avbön och sluta ”synda” dvs älska?)

  Det är VISSA kristna som TOLKAR Bibeln, på ett visst sätt. Kristenheten är större än frikyrkan. Dessutom tror jag inte att alla pingstvänner håller med om de uttalanden som Green gjort. T ex inte Sten-Åke Hedin, föreståndare för Pingströrelsen.

 34. Det verkar finns lite olika bud här vad Åke Green har sagt. Vad han sagt är :’ Sexuella abnormiteter är en djup cansersvulst på hela samhällskroppen.’
  Läs hela predikan här: http://www.gluefox.com/kontr/greenpredikan.shtm
  Rätt skall vara rätt…

 35. Men, det kanske var ett smart drag av IOGT att utesluta Green. Ja menar, nu hoppar ju varenda fascist av IOGT, automatiskt. IOGT kanske snart blir en organisation där även jag kan tänka mej vara medlem i. En organisation utan fascister. För fascister, det är precis vad dessa människor är, som läser i en bok att vissa människor är sämre än andra, tror på det som står i boken och lever efter det. Det är inte bara puckat, det är vidrigt. Bra IOGT! Hoppas resten av homohatarna följer sina kamraters exempel. Hoppa av! Vi vill inte ha med er! Ni passar inte i en organisation som vill verka för människan!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: