Internationella relationer

Hittills har Svenska kyrkans beslutsfattare försökt att få oss att tro att besluten om en ändrad vigselordning inte kommer att få några nämnvärda konsekvenser för relationen till andra kyrkor. Nu verkar det som om Svenska kyrkans nyordningar innebär att t ex den lutherska kyrkan i Tanzania (ELCT) i princip är beredd att avbryta allt samarbete med oss. Hur kunde det bli så tokigt? Var det aningslöshet eller dumhet som gjorde det? Eller helt enkelt beräknande arrogans gentemot kyrkor i ”mindre utvecklade länder”? Ja, det lär vi aldrig få någon fullständig klarhet i.

Helt klart är dock att Svenska kyrkans ändrade äktenskapssyn faktiskt får konsekvenser för svenska lutheraners möjlighet att stå i relation till våra syskon på andra håll i världen. Vi håller på att bli isolerade i vår lilla ankdamm. Kanske är det just det som är den nytolkade innebörden i begreppet ”folkkyrka”, en kyrka enbart för det svenska folket?

4 svar

 1. Jag tror att kykomötet och de som förberett denna nyordning är slagna med andlig blindhet. Vill man inte tro sanningen, då får man tro lögnen. I grunden ligger det en bibelsyn då man tror att Bibeln inte är Guds ord, utan bara att den innehåller Guds ord. Då kan man ta bort sådant som inte stämmer med det mänskliga förnuftet och vad som är gångbart för den tid vi lever i.
  Kan EFS fortsätta samarbetet med Svenska Kyrkan?

 2. Jag tycker att det dras för hastiga slutsatser både i inlägget här ovanför och i debatten i allmänhet när det gäller varför en organisation (eller enskild person) kommer fram till en slutsats i en teologisk fråga.

  Det finns personer som tycker att Bibeln är omodern och att vi av det skälet bör tillåta t ex samkönade äktenskap och kvinnliga präster. Vad Bibeln säger är inte relevant idag. En sådan inställning har jag inte mycket till övers för.

  Sedan finns det personer som tar Bibeln på högsta allvar och därför har brottats med texterna under lång tid för att verkligen kunna förstå vad som är Guds vilja i dessa frågor. Även de kan komma fram till att man bör tillåta samkönade äktenskap och kvinnliga präster… eller så kommer de fram till motsatsen. Dessa åsikter och personer har jag den största respekt för.

  Jag tror inte att det är så enkelt att man kan dra slutsatser om en persons (eller organisations) bibelsyn bara genom att titta på åsikter i sakfrågor.

 3. […] Internationella relationer […]

 4. @Josefin:

  ”Sedan finns det personer som tar Bibeln på högsta allvar och därför har brottats med texterna under lång tid för att verkligen kunna förstå vad som är Guds vilja i dessa frågor. Även de kan komma fram till att man bör tillåta samkönade äktenskap och kvinnliga präster… eller så kommer de fram till motsatsen. Dessa åsikter och personer har jag den största respekt för. ”

  Jag ser med spänning fram emot de exempel som du kan anföra. Speciellt intressant blir det om du kan visa att de haft dessa åsikter innan de var politiskt korrekta.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: