Gästerna uteblir

Nu drar det ihop sig till nytt rabalder i Svenska kyrkan och äktenskapsfrågorna.

På söndag 8 nov är det nämligen biskopsvigning här i Uppsala, både för Härnösands och Stockholms stift. Vid sådana högtider brukar det alltid komma ett antal internationella gäster, framför allt från de kyrkor som står Svenska kyrkan närmast. Men nu tackar den ena efter den andra nej till att delta och det förstås utifrån att en av de två som ska vigas lever i en homosexuell relation. De stora afrikanska lutherska kyrkorna (förutom den sydafrikanska) kommer inte, de baltiska lutherska kyrkorna kommer inte, de anglikanska kyrkorna i England och Irland kommer inte (Church of England dock skickar en vänstiftsrepresentant från Portsmouth).

Därför är det så intressant att läsa ärkebiskop Anders Wejryds kommentar i Kyrkans tidning. Ärkebiskopen verkar inte vilja tillstå att det finns ens något uns av protest i att flera stora kyrkor tackat nej till att närvara på söndag. Allt är precis som vanligt, verkar han vilja kommunicera. Och detta trots att ärkebiskopen i Irland, Alan Harper klart och tydligt hänvisar det den anglikanska gemenskapens moratorium att inte viga till biskop den som lever i en homosexuell relation.

Det finns en klar risk att Svenska kyrkan ny ytterligare isolerar sig själv i relation till våra kristna systrar och bröder runt omkring i världen, både de på nära håll och de långt borta.

19 svar

 1. Jag hade blivit mycket förvånad om reaktionen från övriga kyrkor inte varit denna, undrar när biskopen tänker gifta sig förresten.

  Svenska kyrkan som varit ledande vad gäller ekumenik, får nog härefter betraktas som förande religionsdialog med kristenheten.

  våra invandrarkyrkor är inte särskilt förtjusta de heller.

 2. Vi är många som tackar Gud för att han sänt kloka ledare, präster och teologer till Svenska kyrkan. Afrika har långt att vandra inte man upprättat människovärdet bland ALLA kristna. Kanske en globalisering av kyrkorna leder till att vi får se riktigt många svenskar flytta till Afrika?
  Gud hör bön!

 3. Ja, risken för isolering är överhängande. Men i vanlig ordning väljer man att blunda för problemen som man själv skapat.

 4. Lite pinsamt för de som tackar nej att de är så sexfixerade. Men det är ju deras val, förstås.

 5. Maja, kanske är de sexfixerade, kanske har de helt enkelt viktigare saker för sig?

 6. I en artikel i Kyrkans tidning kan man läsa att Härnösands nye biskop har KG Hammar som sin mentor. Det borde få hela universums alla varningsklockor att ringa.

 7. Skulle nog snarare säga att de saknade biskoparna är lärofixerade. När en kyrka viger en person till biskop som lever i ett utomäktenskapligt förhållande så handlar det om sex, svar ja, men betydligt mer om synsätt och praxis kring frågor som är fundamentala för den kristna kyrkan. Synen på Bibeln, syn på vad som ska utgöra ramverk för uttolkningen, syn på vad det innebär att vara allmännelig/katolsk/universell kyrka, syn på traditionens auktoritet och framförallt synen på auktoritet hos det som Luther kallade ”kyrkans eniga vittnesbörd” och som han menade att det var såsom att förneka Kristus själv att avvisa. Det finns säkert fler aspekter…

  Allt gott

 8. Åh, detta om något tyder väl på att Svenska kyrkan är ett salt, om inte i världen, så åtminstone i kristenheten.

 9. ”Ankjakts” påstående att Svenska Kyrkan skulle vara ett ”salt i kristenheten” måste betraktas som ett dåligt skämt.

 10. Du skriver att ärkebiskop Wejryd inte vill tillstå allvaret i de proterster som kommer från de stora kyrkorna. Sanningen är att han inte vill förstå.
  Jag har lyssnat på Curt Westmans program över profeten Jeremias bok i ”Vägen genom Bibeln”. De falska profeterna och prästerna ville inte lyssna på det budskap som Jerermia fick av Herren. I dag vill inte biskopar och präster lyssna till vad Gud har talat i sitt ord. De sju biskopar som har protesterat mot kyrkomötets beslut har själva berett marken för detta beslut då de har godkänt en välsignelseakt för samkönade par. Än så länge så finns det präster som inte vill viga samkönade par, för dessa skall vi tacka Gud. Men det kommer en tid då de tvingas att göra det eller avgå.
  EFS står vid ett vägskäl. Kommer EFS att ompröva sitt samarbete med Svenska Kyrkan? Om de inte gör det så är jag rädd att EFS mer och mer stryps i sin verksamhet att vara ett salt i förruttnelsen. Det går inte att halta på båda sidor.
  ”O land, o land, land, hör Herrens ord!” Jer 22:29

 11. Det är ju ett typiskt sektbeteende som uppvisas nu. Man sluter sig samman och betraktar kritikerna i omvärlden som ljusets fiender. Kritik tas därmed inte längre som kritik utan som ytterligare bevis på att man har rätt (den framförs ju av fienden så då måste det ju vara rätt att tycka tvärtom).

 12. Populisten,

  det låter som att du beskriver den konservativa delen av Svenska kyrkan.

 13. Aha Gregorius, du tillhör alltså sekten.

  Jag avser naturligtvis radikalerna.

 14. Sekten? Nej, jag vägrar buntas ihop med det homofientliga slöddret.

 15. Nu räcker det med glåpord från bägge håll, tack.

 16. Jag ber om ursäkt om ordet ‘slödder’ skapade obehag.

  Men det är väl ändå intressant att notera att det inte är alldeles uppenbart vilket håll som är vilket.

 17. Även jag ber om ursäkt om det jag skrivit uppfattats som glåpord.

  Däremot menar jag allvar med beskrivningen av de radikala inom SvK som en sekt. Det var inte menat som en elakhet utan som en verklighetsbeskrivning. Kanhända att man, om man har motsatta åsikter i sakfrågan, kan se det tvärtom, att det är de som vill ha det som alltid tidigare som utgör sekten. I mina ögon är det dock mer sekteristiskt att sluta sig mot resten av kristenheten än att sluta sig mot det politiskt korrekta nutidssamhället i Sverige. Inte bara därför att det kan tyckas mest naturligt för en kristen kyrka att vara i samklang med världens kristna utan även i beaktande att kristenheten trots allt är klart numerärt överlägsen Sverige.

  • Lille vän. Vi ska inte vara i samklang med andra navelskådande kyrkor. Vi ska vara i samklang med människorna på jorden.

 18. Tänk vad mycket tid som går åt till denna, i mina ögon, fullständigt oviktiga fråga.
  Om man vill leva i parrelationer, homo- eller heterosexuella, så är väl detta helt och hållet upp till de som bestämt sig för att leva tillsammans.
  De moral floskler som skiner igenom i vissa kommentarer här, från båda håll, rimmar dåligt med att vi lever i 2000-talet. Alltså INTE på Luthers 1500-tal. Denne man och hans fördömande efterapare har förstört livet för oräkneligt måna människor.
  Nej, låt oss istället för dessa fjanterier låta vår kyrka göra något positivt. Jag föreslår att vi ägnar oss åt att göra livet bätttre för andra människor istället för att moralisera.
  Bekämpa krig, svält och fattigdom är väl en bra början?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: