Ark-visning väcker känslor

Den etiopisk-ortodoxe patriarken Abba Paulos är på besök i Vatikanen och lär ha utlovat att Förbundsarken kommer att visas upp för allmänheten inom en snar framtid. Läser man olika referat av uttalandet verkar det dock som om det råder viss förvirring om vad patriarken verkligen har sagt. Det utlovade uttalande som skulle kommit idag kl 14 verkar ha uteblivit helt och hållet (jag har iaf inte kunnat finna något om det på nätet).

Men det är ingen tvekan om att bara tanken på att visa upp den etiopiska kyrkans heligaste föremål väcker djupa känslor hos många etiopier. På den regimkritiska siten Ethiopian Review skräds inte orden, där många inlägg menar att patriarken är alltför nära kopplad till den sittande regeringen (det är regeringen som har tillsatt nuvarande patriark) och därmed enbart en marionett. Att så fullständigt vanhelga arken och därmed den etiopiska kyrkan uppfattas som en kränkning långt kraftigare än angreppen  på demokrati och mänskliga rättigheter. Kanske är det t o m så att det finns oppositionella grupper som ‘droppat’ nyheten för att vända folket mot patriarken och därmed mot regeringen?

Bloggaren New Wineskins skriver tänkvärt om helighet i relation till detta.

Sen tycker jag att det är intressant att nyhetsbyrån Adnkronos lyckats få till såpass grova faktafel i rapporteringen. T ex hävdas det att man för att skydda arken placerat ut kopior av den i en massa kyrkor i Etiopien. Detta är säkerligen en förväxling av den ark-replik ‘Tabot’ som finns i varje etiopisk-ortodox kyrka. ‘Taboten’ är det som konstituerar en etiopisk-ortodox kyrka och den förs i högtidlig procession bl a i samband med dophögtiden Timket. Ingen etiopier skulle däremot få för sig att det är den verkliga arken som finns där; den är i säkert förvar i Axum.

Annons

5 svar

 1. Anser många att det är den autentiska förbundsarken eller är det bara etiopiska kyrkan som hävdar det?

  • Vad menar du med ”bara” den etiopiska kyrkan? Det är klart att det är Förbundsarken som förvaras i Axum i norra Etiopien! Men att visa upp den som något slags turistattraktion lär vara helt uteslutet. Den patriark som fattar sådana beslut lär inte bli långlivad i Etiopien.

   • Jag menade inget ont eller nedvärderande med det. Jag menade bara att jag trodde arken sedan länge var borta. När jag sen fick reda på att etiopierna hävdade att den finns i Axum undrade jag hur många fler kristna eller judiska grupper som hävdar att den finns där. Om bara etiopierna hävdar det och de inte visar den för någon så kan man ju ha vissa dubier. På Wikipedia, som man visserligen kanske inte ska fästa så stor tilltro till i vissa frågor, står Axum som en av många ”Rumoured Present Locations”.

 2. Aj vad svårt… jag skulle mycket gärna vilja se den samtidigt som det känns konstigt att göra det med tanke på alla de regler som omgärdar den nu. Arken kan ju inte vara varken utställningsföremål eller ligga i källaren i ett förråd på ett museum heller. Har ju sett Indiana Jones och…
  …Hm..
  Apropå ”helgonens” kroppsdelar som placeras ut lite varstans i kyrkorna för oss att vallfärda till…

 3. Jag vill se den!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: