Centern i kyrkan

Karin Perers, Centerns gruppledare i kyrkomötet, avslöjar sin syn demokrati, kristen tro och på relationerna mellan kyrkan och staten i samband med Centerns partistämma som hölls i Örebro i helgen.

Eller vad sägs om följande citat:
”Ni är väl medvetna om att en prästerskapets och biskoparnas kyrka vore en farlig kyrka?”.
Det handlar ”inte om en skilsmässa mellan kyrkan och staten. Det handlar om förändrade relationer.”
”Vigselfrågan är faktiskt inte en lärofråga. Det är en praktisk organisationsfråga.”

Det blir allt tydligare hur nödvändigt det är att kyrkan befrias från partipolitiken.

16 svar

 1. ”Det blir allt tydligare hur nödvändigt det är att kyrkan befrias från partipolitiken.”

  Ack, ja! Men har prästerik något förslag på en konkret strategi för hur detta ska gå till?

 2. Förstår jag det rätt (?) så anser en högt uppsatt demokratiskt vald medlem i och representant för den episkopala evangeliska lutherska stats-obundna Svenska kyrkan att den inte skall vara episkopal; inte skall vara fri från staten och inte får bestämma i sina egna lärofrågor utan statens inflytande.

  Detta luktar forna Sovjetunionen och lite Kina vad gäller kontrollen av trossamfund. Det stinker ”härska och söndra”-metoden.

  Kyrie eleison!!!

 3. Gregorius Rex: Ett bra första steg är att alla vi som vill ha bort partipolitiken från kyrkan röstar på grupper som har detta på sin agenda. Frimodig Kyrka är kanske det klaraste alternativet bland dessa.

 4. HH,
  Den givna strategin för den enskilde medlemmen. Men jag efterlyser en klar strategi. Just nu säger man det hit och dit, men kan det alls kan ske på något annat sätt än att de klassiska partierna röstas bort eller själva väljer att avstå?

  Det finns tre tydliga alternativ till de gamla partistrukturerna. Dessa tre måste givetvis arbeta hårt på att vinna de ”redan frälsta”. Och den som talar tydligast och med mest trovärdighet om HUR partipolitiken ska minskas, vinner det slaget.

  Just nu är det, som jag tidigare sagt, en hel del raljerande om ”självklarheter”, och det kanske man kan ägna sig åt i dessa tre partier som har sina väljare klara, men ska det bli allvar duger det helt enkelt inte.

 5. Vi är alla kungar och präster och ett heligt folk …1 Pet 2:9… varför skulle DET plötsligt vara ett problem?
  För att man måste läsa Bibeln för att förstå det?

 6. Detta visar med all tydlighet att partipolitiken måste bort från Svenska Kyrkan med omedelbar verkan, avsked på stående fot! En prästerskapet och biskoparnas kyrka är ju just vad vi bör sträva efter ty det är ju på aposteln S:t Petrus genom Jesus Kristus är byggd! Inte på Rinaldo Karlsson med den berömda mustaschen.

  Detta utesluter naturligtvis inte lekmannainflytande, men i fråga om teologin måste biskoparna ha det avgörande inflytandet.

  För övrigt är det ju dags att vi upphäver lagen om Svenska kyrkan helt och hållet, den är enbart av ondo.

  • Rinaldo Karlsson? Antar att du menar Levi Bergström. Visserligen båda socialdemokrater från Skellefteå, men Rinaldo Karlsson har varit död sedan 2002 och var mig veterligen inte kyrkopolitiskt engagerad.

   • Ja jag får be dig och Rinaldo Karlsson om ursäkt. Det var naturligtvis Levi Bergström jag syftade på och som jag såg i Existens. Men en speciell mustasch har/hade de bägge!

 7. Du har ju rätt, ”Gregorius Rex” – det räcker inte att själv rösta på något av de tre partiobundna alternativen (viktigt att Öppen kyrka finns så att även ”de liberala” har ett partipolitiskt obundet alternativ). De icke partipolitiskt obundna måste även ständigt tacklas och det ganska hårt (men schysst). BÅDE från kristet och sekulärt håll. D.v.s. borde exempelvis både kristna och ateistiska centerpartister kunna enas om att centerpartiet inte har något i ett fritt trossamfund att göra. Som parti alltså. Enskilda centerpartister kan förstås engagera sej, men då inte som centerpartister utan just som enskilda (vare sej de är muslimer eller högkyrkliga).

  Kyrkovalet den 20 september kan bli spännande bara om kyrka-stat-frågan får stå i fokus och inte äktenskapsfrågan, hur intressant denna än är. Lyckas vi mobilisera statskyrkomotståndet samtidigt som vi ganska aggressivt men ändå schysst gör tydligt att vi kommer att bli personligen upprörda över VARJE RÖST PÅ ETT POLITISKT PARTI I KYRKOVALET – och avkräva alla våra bekanta – och de politiska partiernas kandidater – en redogörelse för varför de vill ha in politiska partier i kyrkomötet (om vi föreställer oss att dessa inte satt där förut skulle det absurda framträda tydligare).

  Jag tror det är läge att agera rätt offensivt i sommar, när EU-valet väl är överstökat. Får vi sekulära krafter och medier med oss på att verkligen skilja kyrkan från staten, då kan det bli REJÄLT spännande i höst. Och oktoberkyrkomötets legitimitet kan – med rätta – komma att bli rejält ifrågasatt.

 8. Partipolitiken hör hemma i den sekulära världen.
  Politiker hör hemma i Svenska Kyrkan som troende medlemmar. Men partierna skall sluta med at nominera. Annars får vi väl ordna med konfirmandregisterringsmetoden. Uppvisa 15 ggr besök/deltagande i Gudstjänbst. Då har man rösträtt.

 9. Givetvis bör en kyrko-fråga stå i centrum och inte en perifer populistfråga som äktenskapet, som bara skulle ställer den kyrkliga okunskapen i öppen dager och göra det mindre intressant för allmogen att alls rösta.

  En komplicerande omständighet till ditt resonemang, ”Andreas Holmberg”, är naturligtvis de listor som engagerar kyrkfolk under nästan-partiflagg, som FISK exempelvis. De både gör ju som vi säger här – och inte. Hur tycker du att man ska göra där?

  • FISK ska också få sina fiskar varma ;o). Själv är jag folkpartist, men jag accepterar helt enkelt inte att de ska få dra in min blåklint i kyrkovalet. Det är snuskigt! Och rent löjeväckande är ju alla dessa försök att dölja sin partipolitiska anknytning genom att bilda ”FISK”, ”VISK”, ”MISK” och allt vad dom heter (SMISK?). Centern är visst inne på en liknande lösning (CISK), men varje tänkande människa inser ju att de nya nomineringsgrupperna inte blir partipolitiskt obundna bara för det. Ett steg på vägen, möjligen, men snarare ett spel för galleriet.

   Nej, inte bara S:are, C:are och M:are utan lika mycket FISK:are, VISK:are o.s.v. ska sättas åt REJÄLT inför kyrkovalet (liksom ”Fädernas kyrka” som ju är sd:s kyrkliga filial). Det räcker inte att byta namn, partistrukturerna måste brytas upp rejält och grupperingarna ske efter andra skiljelinjer än de stats- och kommunpolitiska!

 10. Till Jonas: Du har rätt, i munstaschväg slås de båda skelleftepolitikern av gamle uppsala-vpk:aren Oswald Söderqvist och Stalin.
  Politiker med munstasch ska man generellt se upp med, och granska en extra gång.

 11. Många socialdemokrater och centerpartister är fullkomligigt furiösa i sina försök att partipolitisera Svenska Kyrkan.

 12. Emma J, det är skillnad på det allmänna prästadömet och de i apostolisk succession vigda biskoparna. Som herdar för vår kyrka är de biskoparna som genom den Helige Ande har att styra vår kyrka i teologiska ting, inte kyrkopolitiker från centerpartiet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: