Demokrati och frihet

Läser med bestörtning att RFSL:s ordförande Sören Juvas misshandlats när han deltog i en Pride-parad i Moldavien. Nu vet ju naturligtvis även Juvas att Moldavien inte alls har samma demokratiska fri- och rättigheter i praktiken, som dem vi åtnjuter i Sverige. Men Moldavien hävdar sig vilja leva efter demokratins spelregler. Därför borde även en Pride-parad ha sin självklara rätt till uttryck i Moldavien, inklusive benäget polisbeskydd gentemot ilskna motdemonstranter.

Detta bör även påminna oss svenskar om i vilken privilgierad situation vi lever och hur oerhört viktig demokratin är. I min egen tankevärld är det dessutom så att jag tänker att det i grund och botten handlar om kristna värderingar. Bara utifrån en kristen värdegrund är det möjligt att respektera andra oavsett åsikter. Sen är det långt ifrån alla kristna som har fattat vad en kristen värdegrund handlar om, utan beter sig som om de skulle behöva försvara Gud.

Den misshandel som Sören Juvas utsattes för i Moldavien är därför ytterligare ett tecken på det nödvändiga i Jesu lidande för mänskligheten. Jesu lidande till mänsklighetens räddning var den samlade plågan för all vår ondska. Jesus led alltså även för den ondska som i det här fallet drabbade Juvas och identifierade sig helt med den smärta och rädsla som RFSL-ordföranden fick utstå.

Låter det långsökt? Det kanske kan verka så, men det underbara i evangeliet om Jesus är att det trots att det verkar orimligt långsökt faktiskt är vår räddning. Genom hans sår blir vi helade.

10 svar

 1. Konstigt att ett av de fattigaste länderna i Europa har den sundaste synen på sexuela avvikelser!

  Närmligen att det bör hållas nere i kloakerna och inte synas på gatan så att barn tvingas se det..

  Seriöst – Moldavien är en bra förebild för oss just i denna fråga! De kan lära oss moral och vi kan lära dem om datorteknik etc… kulturellt utbyte! ,:-)

  • Värst för oss i de rikare länderna att Jesus tycks trivas irriterande bra i kloakerna, både i Sverige och Moldavien…

 2. Vi såsom kristna bör nog inte acceptera att ”pride-festivalen” får finnas till. Det är ett oerhört omoraliskt och oetiskt evenemang. Visst, Jesus trivdes i kloakerna, men Han är ju Gud själv, Han är ju utan synd och kan helt enkelt inte synda till skillnad från oss stackars arma fallna människor…

 3. Svenska Kyrkan bör inte lägga sig i hur människor lever sitt sexuella liv. Men det är naturligtvis helt åt skogen att angripa folk som har avvikande syn på sexualitet.
  Om man kommer så långt så att parader är obehövliga
  -alltså inte väcker något uppseende så är det bra.¨’

  Det är väl kanske en aning uppseendeväckande att kyrkan vill behålla vigselrätten. Däremot på frågan vad är en välsignelse värd har jag aldrig fått svar på.

 4. Jag håller med dig Erik! Frågan är vad vi som kyrka är beredda att göra för att stödja de som är homosexuella och engagerade i frågor som rör likaberättigande. RFSL och EKHO har arbetat intensivt för den öppenhet som finns i Sverige idag, och ändå blir homosexuella misshandlade just p g a sin sexuella läggning även i vårt land – fast förhoppningsvis inte med hjälp av några poliser…

  … finns det ”medvandrare” i Moldavien..?

 5. Idag vajar det regnbågsflaggor i flaggstängerna på Gustav Adolfstorg här i Göteborg, för här är det ”HBT-festival”. ”Dam” har festat på flatdisko igår kväll och imogrgon är det ”Idaho” tema på Högmässan i Domkyrkan. Idaho = ett upprop mot homofobi.
  Det känns lite dubbelt att både med bestämdhet kräva respekt för människor oavsett de är ”straight”, h, b, t eller q samtidigt som man inte tror att det är riktigt med vigsel av samkönade relationer och själv inte skulle utföra en sådan vigsel om man vore präst. Fast det borde inte behöva vara en sådan konflikt i det ställningstagandet

  I vart fall är det enligt min mening helt i sin ordning att den här festivalen får genomföras ostört, och det verkar inte vara en enda människa i stan som ens rycker på axlarna mer än hbtq-folket som får tillfälle att göra sin verkliget känd för oss andra som så gärna (?)går med skygglappar för ögonen för hur det kan upplevas att vara en person som inte hänger med normen.

  Demokrati och mänskliga rättigheter också för den som vill leva med partner av samma kön?
  Svaret kan inte vara annat än självklart: ”Självklart!”

 6. Emma J skriver ”verkliget känd för oss andra som så gärna (?)går med skygglappar för ögonen för hur det kan upplevas att vara en person som inte hänger med normen.”
  Att vara en bibeltroende kristen är inte att ”hänga med normen”. Jag har visserligen inte blivit misshandlad för det än, men blev mobbad under skoltiden.
  När skall det bli möjligt att stå för att man inte tror på evolutionsteorin och ändå få bra betyg i skolan?
  Det finns så många aspekter på det hela.. Yttrande- och åsiktsfrihet skall gälla alla, inte bara de som för tillfället är pk.

 7. OK Markus jag menar naturligtvis det ”heteronorma” men tyckte det var lite stora ord för mig att använda. För jag är inte radikal queerfeminist och har inte vanan att tala om heteronormativa beteenden hittan och dittan. Det är jag alldeles för ”malestreem” för att hänga på. Men träna på Prästeriks blogg går ju…
  Jag tror nämligen att man är lika utanför heteronormen som homosexuell oavsett man väljer att leva med eller utan partner.

 8. ”Jag har visserligen inte blivit misshandlad för det än, men blev mobbad under skoltiden.”

  Jag beklagar dina tråkiga omständigheter under uppväxten och har full förståelse för den. Många homosexuella lever under samma förhållanden. Ser du en möjlighet till förståelse här?

 9. Marco.x, skriver: ”Konstigt att ett av de fattigaste länderna i Europa har den sundaste synen på sexuela avvikelser! Närmligen att det bör hållas nere i kloakerna och inte synas på gatan så att barn tvingas se det.”

  Det är tyvärr sådana religiöst grundade värderingar som skapar förtryck, hot och våld mot andra människor. Att använda sig av religionen har även i Sverige blivit ett sätt att sprida missaktning om homosexuella, såsom t.ex. här ovan. Och tyvärr är det inte sällan i fattiga länder där bildningen är som sämst vi ser religiösa våldsyttriningar av detta slag.

  Istället för att trycka ner andra människor i kloaker anser jag som humanist att det sekulära samhället med kraft bör verka för att alla människor har lika värde och rätt, får leva ett fritt liv och där alla får komma till tals.

  Det är humanismens kärna – kärlek och frihet till medmänniskan.

  Minutz3 skriver: ”Vi såsom kristna bör nog inte acceptera att “pride-festivalen” får finnas till. Det är ett oerhört omoraliskt och oetiskt evenemang.”

  Tyvärr ytterligare ett exempel på att demokratiska fri- och rättigheter värnas bäst av det sekulära samhället. En sådan religiöst fundamentalistisk syn på vad som ska vara tillåtet att säga i ett samhälle skulle innebära ett mycket grovt statligt förtryck mot enskilda.

  Då är det bättre att låta alla människor få demonstrera fritt och också fritt få yttra sig utan hot om våld. Detta ligger också i humanismen – värnandet av yttrande- och tryckfriheten även för andra. (Jag skulle sedan inte ens komma på den osmakliga tanken att offentligt skriva att jag vill trycka ner kristna i kloaker, även fast den kristna läran inte är moralisk).

  Mvh
  Anders

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: