Ondskan på riktigt

Allt sedan Hedenius-debatten på 50-talet har Gud av många svenskar betraktats som ett slags sagofigur. Den naturliga följden av detta blir ju också att djävulen ses som en, visserligen aningen mer skrämmande men dock, påhittad figur. Kanske är det t o m så att vi lever i en slags verklighetsfrämmande bubbla i det här landet och det är inte förrän vi dristar oss till en ordentlig utblick som vi upptäcker att både Gud och djävulen är verkliga krafter. Gott och ont existerar i realiteten. De är inte uttryck för antingen framgångsrik eller misslyckad socialisation.

Cordelia Edvardson sätter fingret på detta, i dagens SvD, där hon beskriver sitt försök att förstå sig på det land som hon levt på distans ifrån under sina många år som korrespondent i Mellanöstern. De exempel hon lyfter fram kan man förstås diskutera, men det jag fastnade för var hennes konstaterande att: ”ondska är ingenting att leka med”.

Det finns en aningslöshet i vårt land om att ondskan bara är på låtsas. Den dagen vi upptäcker att den är på riktigt, då kanske det också finns utrymme för att också ta Gud på allvar.

Detta skrivs på Skärtorsdagen 2009. Ikväll firar vi mässa. Konkret och jordnära påminns vi om Guds kamp med ondskan i varje människa, om Jesus försonande och ställföreträdande lidande och död, om ondskans och godhetens realiteter. Under de närmaste dagarna får vi häpna och hänföras av Guds självutgivande kärlek som leder var och som tror från döden till livet.

Annonser

2 svar

  1. Viktiga saker. Tack för att du tar upp det.

    Ondskan finns inom var och en av oss. Vi har alla potential att begå värre handlingar än vi själva är medvetna om. Och vi gör ständigt ont mot både oss själva och andra. Dessutom mot Gud – för den händelse detta nu är relevant för oss.

    Jag tror du har helt rätt beträffande svenskarnas aningslöshet kring detta. Ur det perspektivet är vårt land lite av en skyddad verkstad.

    Jag kommer att fira mässa med dig ikväll. Dock i en annan del av landet.

  2. Man kan förledas att tro att välfärdsstaten har avskaffat ondskan, att socialdemokratin avskaffat Djävulen. Men så är det sannerligen inte, gott och ont finns inom varje människa och vår fiende Djävulen går omkring som ett rytande lejon och letar efter någon att sluka.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: