Smygande antisemitism

Nu har något gått snett. Nog för att staten Israel driver en politik som på många sätt är tveksam, men det kan knappast rättfärdiga att svenska judar ska behöva känna sig hotade. I vårt demokratiska samhälle behöver vi tydligen på nytt försvara alla människors rätt till fredlig existens oavsett de är judar eller muslimer eller hinduer eller något annat, ja, t o m kristna.

Att göra politik av en tennismatch är bara fånigt. Men mest är det sorgligt att inte tennisspelarna kan få spela sin match med publik som hejar på och som gläds över att bästa tävlande vinner. Låt politiken skötas på andra arenor!

F ö noterar jag att Israel är den enda, åtminstone hjälpligt fungerande, demokratin i Mellanöstern. Kan vara värt att påminna sig om.

6 svar

  1. även om detta inte har just med matchen och så att göra, men du vet att israel är ett av dom länder som har kritiserats mest av FN pga sin politik och sin krigsföring?

    • phobos: Naturligtvis vet jag det, men faktum kvarstår att Israel är en demokrati (om än med svagheter) till skillnad från de omgivande länderna, där FN f ö inte alls har samma möjligheter till insyn. Jag försvarar inte Israels övergrepp på sin egen och sina grannländers befolkning, men det måste ställas i relation till sammanhanget.

  2. Visst är Israels ageranden ofta oförsvarbara och jag håller absolut med om att enskilda israeliska tennisspelare inte ska behöva stå till svars för dem. Vi kommer själva ihåg hur märkligt vi tyckte det var när arabvärlden bojkottade Arla efter Muhammedkarikatyrerna. Det här är lite samma sak fast omvänt!

    Den svenska autonoma vänstern höll tyst i samband med Kinas behandling av munkarnas uppror i Tibet förra året. Det är tydligen skillnad på dödande och dödande beroende vilka det är som dödar. Är det uttalade kommunister är det helt okej.

  3. Enda demokratin i mellanöstern? Anser du att Turkiet inte är en demokrati? De har t o m grundlagsskyddad religionsfrihet vilket Sverige rent formellt saknar.

    • Turkiet är förhoppningsvis på väg dit, men har en bit kvar. Den religionsfriheten kanske finns i grundlagen, men så länge den inte efterlevs så är den inte mycket värd. Också Nordkorea påstår sig ha religionsfrihet, liksom Kuba, Indonesien, Egypten osv. Ska man gradera, så är det knappast någon tvekan om att Israel kommit längre på vägen mot demokrati än vad Turkiet har gjort.

  4. Vad menar du med att Israel har en hjälpligt fungerande demokrati. Saknar demokratin i Israel något som den svenska har? Jag undrar hur väl den svenska demokratin hade fungerat under samma hot som landet Israel utsätts för. Det är ingen av våra grannar som har svenskarnas utplåning på sitt program.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: