Biskoparna står på sig

Det här är väl ändå uppfriskande. Biskoparna står på sig (om än mycket milt och stillsamt) gentemot de politiska partierna och argumenterar klart och logiskt. Dessutom har de letat rätt på gammal socialdemokratisk argumentation och påminner (s) om vad partiet alltid tyckt, att religionen ska hållas utanför statsmakten. Nu återstår att se vad som händer härnäst.

Artikeln finns även referrerad i Dagen.

Annonser

8 svar

 1. Fast är det inte lite blåögt att påstå att ”Svenska kyrkan hyllar sedan länge principen om den dubbla ansvarslinjen”? Jag skulle snarare säga att det det är länge sedan Svenska kyrkan hyllade principen om den dubbla ansvarslinjen…

 2. Man talde för inte så länge sedan om ”det gemensamma ansvaret” och menade att ”den dubbla ansvarslinjen” kunde uppfattas polariserande. Att biskoparna hänvisar till ”den dubbla ansvarslinjen” måste innebära att de är beredda på kamp!

 3. Under denna tid har jag frågat många kyrkliga bloggare hur de värdera välsignelse av ingångna parförhållanden. Svenska Kyrkans lobbygrupp för kärleksrelationer vill inte kännas vid möjligheten. De svarar alltid att Vigselrätten är huvudmålet för vad SvK vill regera över. Men det förefaller inte vara prästerna som driver den frågan utan M S C som amtliga vill knö kyrkomötet fullt av politiker.

 4. Befria kyrkan från all juridik! Jag håller med! Därför borde kyrkans rätt att ta in kyrkavgift genom skatteverket omedelbart upphöra! Det är inte bra för en fri kyrka att blandas ihop med myndighetsutövning!!

  • Anna: Det håller jag helt med om. Däremot tror jag att det måste ske under en övergångsperiod. Inte ens staten är intresserad av att Svenska kyrkan brakar ihop på en gång. Men att idag fatta beslut om att rätten till skatteverkets tjänst ska upphöra om fem eller tio år vore alldeles utmärkt bra. Det skulle dessutom tvinga samhället att se hur oerhört mycket gott arbete som sker inom Svenska kyrkan av socialt slag. Svenska kyrkan skulle behöva några år på sig för att ställa om till att få in medlemsavgift och gåvor på annat sätt. På många håll skulle det säkert leda till minskade inkomster, men jag är säker på att det på sina håll faktiskt skulle öka motiveringen till att bidra ekonomiskt till kyrkan.

 5. Förslaget om att ställa Svenska Kyrkan redo att som Du säger om 5-10 år låta kyrkan blir helt självständig
  är nog alldeles rätt. Kyrkan hinner anpassa sig och kanske få igång fler att lämna ekonomiska bidrag. Kanske t.o.m. vår Statsminister kan tänka sig att skänka en gåva? Allt i enlighet med partiets program.
  Men det var visst avdragsrätten som kunde underlätta detta.

 6. Prästerik

  Kul att du äntligen säger ja till en könsneutral ÄKTENSKAPSlag.

  Biskoparna berätta nämligen att det är vad de flesta biskopar vill.

  Från artikeln

  ”Sanningen är att samtliga biskopar ställde sig bakom den nu gällande ordningen med kyrklig välsignelse av ingånget partnerskap. De allra flesta är även öppna för förslaget om ny äktenskapslag, gemensam för särkönade och samkönade par. ”

  Bengt

  • Bengt: Kul, kul 🙂 Nåja, jag är väl inte ense med biskoparna i allt. Men i frågan om kyrkan ska behålla vigselrätten är vi hyfsat ense. Tack för påpekandet!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: