Opposition i Etiopien

Den etiopiska oppositionen samlar sig inför valet nästa år och bildar den gemensamma FDDE (Forum for Democratic Dialogue in Ethiopia), enligt den sydafrikanska nyhetssajten News24.com Samtidigt kritiserar de sex oppositionspartierna den sittande regeringen för att med odemokratiska medel motarbeta oppositionen. Bl a påminner de om att en av de främsta oppositionsledarna, Birtukan Midekssa, fortfarande sitter i fängelse.

Att oppositionen på det här sätter ändå tar sig ton är naturligtvis ett tecken på att det trots allt finns ett utrymme för regeringskritik. Däremot är det väl tveksamt om den sittande regimen kommer att tillåta så öppna och fria val nästa år att den riskerar att bli bortröstad. Troligare att man låter valet bli ”lagom” öppet och fritt, och om det visar sig att resultatet inte stämmer överens med den sittande regeringen kan man ju alltid strunta i det. Så fungerar den etiopiska sk demokratin just nu.

Men att det talas om val, att premiärministern Meles Zenawi häromdagen antydde att han tänker lämna sin post efter nästa val och att oppositionen inte låter sig tystas är ändå små tecken som kan tolkas i positiv riktning, om man vill. Det vill jag.

Annons

Ett svar

  1. Hur är det med friheten i Etiopien jämfört med Eritrea?

    Mitt intryck har varit att Etiopien under de senaste åren varit den både stabilaste och öppnaste demokratin på Afrikas horn, men tyvärr säger det inte så mycket.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: