Meles flaggar för avgång

Etiopiens premiärminister Meles Zenawi flaggar för att han kanske kommer att lämna posten under nästa år, vid valet 2010 (enl. EthioMedia). Dock hoppas han kunna fortsätta som partiledare för EPRDF, det regerande partiet.

Att han öht vädrar denna slags åsikter indikerar att Etiopien inte är fullt så odemokratiskt som det kan verka. Eller också är det bara ett tecken på en ovanligt smart diktator, som ger sken av öppenhet och beredskap till att lämna ifrån sig åtminstone delar av makten.

Att han trots rätt hårdföra metoder varit med att föra ur ekonomisk stagnation till världsledande tillväxt är naturligtvis sådant som han räknar till sin fördel. Helt klart är att Etiopiens befolkning idag lever ett på många sätt drägligare liv än under Derguens tid. Men att utifrån detta dra slutsatsen att Etiopien är väl fungerande demokrati är ändå att säga för mycket. Fortfarande sitter hundratals (kanske tusentals) oppositionella fängslade för sin inblandning i demonstrationerna efter förra valet 2005.

Om ato Meles verkligen skulle lämna ifrån sig makten frivilligt skulle det vara något tämligen unikt i Afrikas historia, där de allra flesta regeringsskiften genom historien har skedd med våld och blod. Låt oss hoppas att nästa år kan få bli ett exempel på att det faktiskt är möjligt och att Etiopien får ta ytterligare steg mot demokrati och välstånd för sitt folk.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: