Sjöberg negligerades

Det verkar inte som om Stanley Sjöbergs vädjan hörsammades av särskilt många röstande i provvalet till biskopsstolen i Stockholms stift. Nu är det i sig inte direkt förvånande och liberala kandidater torde ju få flest röster i det övervägande liberala stiftet.

Ändå var det väl något förvånande att Hans Ulfvebrand fick flest röster; han fanns ju inte ens med i beredningsgruppens förslag. Nu har det hänt förr och precis som han själv säger kan det svänga rejält efter den allt viktigare hearingen, så vi får väl se.

Att de ekumeniska hänsynen som Sjöberg efterlyser skulle få något som helst genomslag verkar däremot föga troligt när man ser vilka som fick det starkaste stödet i provvalet. Rätt så förutsägbart alltså.

För mig är Ulfvebrand ett okänt namn sedan tidigare, men det faktum att han, när man googlar på hans namn, på flera ställen återfinns i kombination med den amerikanske kristendomsförnekande biskopen John Shelby Spong, är inte direkt meriterade ur ekumeniskt perspektiv. Återstår att se hur ekumeniken reagerar…

Annonser

6 svar

 1. Kan det rent av vara så att vara så att denna politiserade statskyrka helt enkelt ser till att den rätta partibeteckningen segrar. Ulfvebrand är inte bara präst utan också kyrkopolitiker representerande Moderaterna i kyrkomötet. Och den som lett beredningsgruppens arbete heter Christina Schnackenburg, också hon (m). En hemsk tanke som bara inte får vara sann.

  • Staffan, om den tanken är sann i just det här fallet får väl vara osagt, men den profetia som Zaremba målade upp i sin artikelserie om makten sätt att oskadliggöra kyrkan inför skiljandet från staten vid millenieskiftet, den profetian har dessvärre bara visat sig vara alltför sann på punkt efter punkt.

 2. Staffan, just kopplingen kring partibeteckningen känns inte aktuell eftersom Ulfvebrand inte fanns med bland beredningsgruppens kandidater. Vi kan i alla fall glädja oss åt att A-K Hammar inte finns med i valet?

 3. Inte Helle Klein och Cecilia Wikström heller!

 4. Jaså, jag trodde han var sosse eftersom han är knuten till Seglora tankesmedja. En riktig fundamentalist (liberalteolog alltså).

 5. Det är märkligt hur en kyrka kan hamna så snett. I gamla Sovjet tvingade regimen på kyrkorna ledare som inte trodde. Att det skulle bli likadant i det demokratiska Sverige är svårt att förstå.

  Svenska kyrkans stora problem är att den i stor utsträckning styrts av människor som inte tror, vilket är orimligt. Det vore som om vi satte moderater att styra sossarna.

  Partipolitik borde förbjudas av kyrkan inom kyrkan. Och när den frågan behandlas bör inte de politiska partierna får delta i arbetet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: