Oeniga biskopar

Nu blåser det upp till storm bland biskoparna verkar det som. Och det är då sannerligen inte en dag för tidigt. Alltför länge har de smugit omkring i otydlighetens tassemarker, utan att vilja sätta ner foten. Men tydligen har frustrationen nu nått så långt att den måste få något slags utlopp. Nu kokar det över. Igår skrev nämligen nio av dem på DN debatt, att Svenska kyrkan borde fråntas vigselrätten i och med att äktenskapslagstiftningen görs om.

Förvånansvärt tydligt och redigt formulerat dessutom. Att läsa deras förslag känns onekligen som en frisk fläkt. På något vis har de ändå insett det otänkbara i att tvinga präster att utföra sk vigslar som uttryckligen går emot Guds ord. Därför måste kyrkorna befrias från vigselrätten; annars tvingas kyrkorna till diskriminering i sin av staten delegerade myndighetsutövning.

Helle Klein och andra förfasar sig naturligtvis över detta mörkersällskap. Och idag kom moteld från fyra andra biskopar, också de på DN debatt, där de betonar hur viktigt det är att kyrkan får behålla vigselrätten. Det verkar som om de föredrar att behålla vigselrätten och använda maktnyporna för att åstadkomma rättning i prästleden. Om det är omedvetet eller inte är svårt att säga, men nog känns det rätt kymigt att våra biskopar är beredda att dagtinga, inte bara med sina egna, utan även med sina prästers samveten och teologiska heder.

Bloggaren Bengt skriver däremot klarsynt om den uppkomna debatten.

Nu väntar vi förstås alla på var ärkebiskopen Anders Wejryd ska ställa sig. Frågan är om han vågar välja sida, eller om han hittar något slags förevändning för att inte ta ställning. I och för sig har han väl redan sedan tidigare förordat en linje i harmoni med ”de fyras”, men det var ju faktiskt innan den aktuella konflikten kom i dagen.

Hur som helst innebär den uppkomna sprickan i biskopskollegiet en ny situation, där det är svårt att förutsäga som komma skall härnäst.

Annonser

14 svar

 1. Jag vill ha ett äkta gammaldags slagsmål men utan tillhyggen de ska va en fair fight.

 2. 9 mot 4 jag räknar med vinst… Jag kan nog till och med satsa lite pengar.

 3. Hej!

  Med all respekt för biskoparnas åsikt att vi bör få en civilrättslig könsneutral äktenskapslag. Det är i sig en hedervärd åsikt. Men det är så dags att kräva det nu när riksdagen ska rösta om en könsneutral äktenskapslag 1 april i år. Men efter att Sverige fått en könsneutral äktenskapslag så är det här ju en principiellt viktig diskussion.

  Notera dock att biskoparna är för en civilrättslig ÄKTENSKAPSlag. Det skriver de i artikeln. De är alltså INTE för kd:s alternativ att avskaffa ordet äktenskap i lagboken med syftet att hindra samkönade par att kunna ingå äktenskap. Idag har kd blivit ännu mer isolerade när det gäller sin noja att inte tillåta samkönade par ingå borgerliga äktenskap. Tom biskopar som tidigare var negativa till borgerliga homoäktenskap har nu i praktiken accepterat den reformen enligt debattartikeln.

  Sedan får givetvis samfunden själv avgöra vilka par de vill viga och det oavsett om äktenskapslagen är civilrättslig eller inte.

  Bengt

 4. Hei, Erik. Her i Norge har vi samme debatten. Jeg er sogneprest og ønsker at kirken skal gi fra oss vigselsretten slik at vi slipper å komme i konflikt med Bibelen i ekteskapsaker. Da tenker jeg ikke bare på homofile ekteskap, men alle dem som lover troskap for fjerde og femte gang (selv om tre av tilfellene var samboskap).

 5. Intressant är dock att för första gången visar biskoparna upp ett riktigt polariserat fält av uppfattningar utåt. Det kan jag inte minnas har hänt på länge.
  Det tråkiga är att Sv Ky inte insett tidigare hur snabbt en sån här fråga skulle kunna bli aktuell, och därför har man ingen beredskap att lösa den utifrån sin egen bearbetning.

  Det är lite ”omvändelse under galgen”-känsla i de nio biskoparnas brev. Tänk om man vågat höja rösten tidigare!

  • Stefan, du har så rätt. Samtidigt får vi ju nu bekräftat vad vi länge trott, nämligen att det finns en större åsiktsbredd bland biskoparna än vad som vanligtvis kommer till uttryck.

 6. Ja vi kanske får en Svensk Kyrka som inte duckar för
  Kyrkomötets politiska broderier utan försöker tänka själv teologiskt och logiskt. De nio tycks inleda en viktig ny era i vår gamla statskyrka.

 7. Spännande att Skarabiskopen verkar ha varit av rakt motsatt uppfattning för knappt ett och ett halvt år sedan:

  http://www.sr.se/cgi-bin/skaraborg/nyheter/arkiv.asp?ProgramID=208&Max=2007-10-30&Min=2001-09-26&PeriodStart=2007-10-15&Period=2&Artikel=1664673

 8. Fast det är en chimär att åsiktsbredden är så stor. Även en sådan som Esbjörn Hagberg sa – när man diskuterade språkvård i fråga om ordet äktenskap – att man lätt kunde få intryck av att skillnaderna var större än de var. Alla tretton stiftschefer har de facto lovat att välsigna alla enkönade par som så önskar – och därmed gjort upp med allt vad heteronormativitet heter. Alla tretton stiftschefer har i praktiken givit kyrklig carte blanche till våra ungdomar – även de som faktiskt KAN tända på folk av det motsatta könet – att bilda familj med någon av samma kön eller med någon av motsatt allt eftersom andan faller på. Ingen av de tretton stiftscheferna, inte heller ärkechefen, signalerar längre att det ens från kristen synpunkt sett kan vara någon som helst fördel för ett barn med två föräldrar att – allt annat lika – ha en pappa. (Eller att det kan vara någon som helst fördel för ett barn med två föräldrar att – allt annat lika – ha en mamma).

  I det perspektivet är de uppmärksammade åsiktsskillnaderna i språkvårdsfrågor (definitionen av ordet äkenskap) eller juridiska frågor (civilrätt o.s.v.) skäligen marginella. Men visst är det bra om dödens tystnad inte får bestå.

 9. Samtidigt är det väl viktigt att erkänna att avsikterna från kyrkoledningens håll varit goda – eller hur Erik? Man ville ge upprättelse åt en länge även av kyrkan nedvärderad och trakasserad grupp människor med en viss förekommande funktionsnedsättning. Det är bara det att kompensationssträvandena har skenat så att undantagen inte längre får bekräfta den heteronormativa grundregel som Jesus bekräftar i Matteus 19 – utan idag tillåts förändra den.

  ”Att mena väl och rätt förmåner äro tvegge.
  En enda är ej nog. Säll den som har dem bägge.”
  (Anders Carl Rutström, 1721-1772, kh i Hedvig Eleonora).

 10. Vill tacka för att du bloggar i detta viktiga ämne. Själv hoppas jag fortfarande i mina ljusa stunder på att kunna bli prästvigd såsmåningom trots att jag under teologiutbildningen bytt åsikt om utlevd homosexualitet och numera inte kan tänka mig att välsigna detta. Redan nu råder ju brist på präster och inte blir det lättare om man inte får dra slutsatser av vad man lär sig utan att straffa ut sig…Den slutsats jag drog var att med historisk-kritisk syn kan man vränga bibelordet precis i tidsandans riktning för stunden utan att egentligen kunna bevisa sina påståenden. Den som gifter sig med tidsandan blir snabbt änka! Tacka vet jag den smala vägen.

 11. Om präster fråntas sin rätt att viga och på det sättet slipper viga samkönade så kvarstår problemet ändå. Om prästen vägrar att välsigna det samkönade äktenskapet så kommer prästen ändå att bli beskylld för att vara ”taliban” och mörkerman.

  • Lars, vi är ganska vana vid såna tillmälen redan. Men evangeliet om Jesus Kristus har fortfarande samma livgivande och befriande sprängkraft. Det kan inga restriktioner från vare sig Riksdagen eller Kyrkokansliet ändra på. Så vi fortsätter glatt och oförfärat att förkunna Kristus, den korsfäste och uppståndne, till människors frälsning och salighet. Hoppas du vill vara med i det arbetet också.

 12. Alltså, hallå! Vigselrätten är inte en rättighet. Det är en juridisk handling som kyrkorna utför å statens vägnar. Så låt oss istället säga så här: om kyrkan inte kan följa statens ordning – då får väl kyrkan AVSÄGA sig uppdraget. Så enkelt är det. Tyvärr har biskoparna missat att det är ett uppdrag kyrkan utför. De borde skämmas!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: