Dixit påve Shenouda III

Det blev mycket påvar idag… Här snubblade jag över den koptiske påve Shenouda III:s hälsning till sin präster i Storbritannien, efter sitt möte med den anglikanska gemenskapens primater (som träffas i Alexandria den här veckan).

Påve Shenoudas hälsning är ju fantastisk läsning. Noterar med vilken högaktning han refererar till sina gästers status som Herrens heliga tjänare. Samtidigt är det en orädd och skarp markering emot den liberala teologins uttryck och konsekvenser. Vilken befrielse det ligger i det enkla och raka budskapet. Vi är kallade till helighet. Den som lever i synd behöver vända om. Mer komplicerat än så behöver det inte vara. Dessutom helt utan långa svavelosande utläggningar om hur hemska syndarna är. Omvändelse är den enkla, men nödvändiga åtgärden, varken mer eller mindre. Befriande!

Annonser

Ett svar

  1. Luktar det ändå inte lite svavel ibland? Verkar inte homosexuella lite extra fördömda ibland?

    Mycket är visserligen befriande klarspråk i en tid när Svenska kyrkan nu förpliktigar sej att informera sina konfirmander och andra ungdomar om att även de många s.k. bisexuella som faktiskt kan tända på det motsatta könet lika gärna kan bilda familj med någon av samma. Och när inte ens Svenska kyrkan längre vågar hävda att det, allt annat lika, kan vara en fördel för ett litet barn att ha både en pappa och en mamma (jämfört med två mammor eller två pappor).

    Men ibland kändes den koptiske påven faktiskt lite enkelspårigt opastoral med aningens Åke Green-varning. Och situationen för HBT-personer runt om i världen kräver betydligt mer av ”Rör inte min kompis”-stuk på dylika tal än vad påven lyckades åstadkomma. Tyckte jag åtminstone.

    Fast det är intressant i sej att du kunde reagera så positivt som du gör. Jag kanske har fel (kommer inte in i artikeln via länken just nu).

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: