Skänk bara till 90-konton

Med viss förundran läser jag i SvD om hur svenskarna fortsätter att skänka pengar till diverse mer eller mindre tvivelaktiga hjälporganisationer som saknar sk 90-konto. Nu är det ju så att det också bland dem finns välskötta och väl fungerande organisationer som förvaltar och distribuerar de insamlade medlen på en klokt sätt. Ändå ser jag ingen rimlig anledning som hjälporganisation att inte ställa sig under SFI:s kontroll och garanti.

Antagligen kostar det någon krona att vara ansluten till den kontrollen, men med tanke på allt mygel som uppenbarligen förekommer tycker jag att det är svårt att motivera beslutet att ställa sig utanför.

Vill man visa att man är seriös insamlare ska man absolut ha ett kontrollerat 90-konto. Och vill man vara en seriös givare ska man absolut undvika att ge till organisationer utan 90-konto. Att sponsra en djungel av diverse halv- eller oseriösa hjälporganisationer är inte till hjälp för någon, allra minst för de som behöver hjälpen. I längden undergräver ju det förtroendet för att hjälpen verkligen kommer fram och minskar därmed viljan att hjälpa.

Alltså: vill du skänka pengar, se till att organisationen har 90-konto. Det är den bästa garanten vi har för att pengarna ska komma till nytta.

Annonser

Ett svar

  1. Även om 90-konto är den bästa garanten så är det en klen garrant då begreppet välgörande ändamål är hur vagt som helst. Efter en tids efterforskningar kan man tyvärr inte lita på 90-kontot med dagens upplägg av kontroll. En stiftelse definierar själv vad som är välgörande i princip, och där finns ingen kontroll.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: