Mat – en gåva från Gud

En matbutik i Solna har förgiftat kasserade matvaror för att förhindra hemlösa och fattiga att ta varorna ur sopcontainrarna. Precis som ordförande för Stockholms hemlösa säger vittnar detta om en vidrig människosyn. Men inte bara det. Det är också ett tecken på den välfärdssjuka som vårt land lider av. Att det öht kastas mat som det uppenbarligen finns människor som är beredda att äta är en klar signal om att något har gått snett.

Självklart är det bra med de föreskrifter och lagar som reglerar hygien och mathantering. Problemet uppstår när människors konkreta nöd tvingar oss att inse att en del har inte råd med den nivån på matkvalitet. Det finns människor, inte bara långt borta utan också i vårt land, som är hänvisade till andras sopor för sin egen överlevnad. Att förgifta det som blir över, eller som den nya lösningen tycks bli, låsa in den kasserade maten är inga bra lösningar på problemet.

Vi behöver återerövra känslan av att mat är något heligt, en gåva från Gud, som vi får för vår överlevnad och vårt välbefinnande. Det är ju därför vi ber bordsbön och tackar Gud inför våra måltider. Därmed kan vi inte heller utan vidare kasta det som blir över, eller låta mat stå och bli gammal och skämd.

I matbutikens fall är detta naturligtvis inte så lätt att hitta en god lösning på. Men nog önskar jag att vi på ett bättre sätt kunde distribuera och fördela de resurser vi har, så att alla finge äta sig mätta, inte på gammal mat, utan på fräsch. Kanske föreningen Stockholms hemlösa kunde vara med och utforma ett system, så att mat med passerat bäst-före-datum kunde samlas in och distribueras så att de människor, som inte har något alternativ, ändå under någorlunda ordnade former kunde få del av det som andra människor i vårt samhälle inte längre betraktar som ätligt? Jag inser att det finns en lång rad komplikationer med detta, men det är bara så oerhört frustrerande att vi som samhälle inte bättre ser till att alla människor kan få det de behöver.

Annonser

13 svar

 1. Jag har aldrig fått någon mat av gud. Först när der sker kommer jag att tacka honom.

 2. Jonas, du har ett endimensionellt tänkande, men det är det ju många som har…
  Håller med om att människosynen är vidrig. Hemlösa betraktas som parasiter av människor som inte har ett helhetstänkande kring världen och mänskligheten utan ser till sig själva och vill ha sitt område ”rent”. I världen finns både fult och fint, fattigt och rikt. Olika lotter, bara att acceptera.

 3. ”Det är ju därför vi ber bordsbön och tackar Gud inför våra måltider. Därmed kan vi inte heller utan vidare kasta det som blir över, eller låta mat stå och bli gammal och skämd.”

  ”Vi”?
  ”Du”, menar du väl?

  Är väl lite väl naivt att tro att alla ber bordbön, och är under illusionen att vi fått vår mat från ”Gud”.

  Men den ska ju inte förgiftas eller hållas borta för det.

 4. svar till Jonas:

  Det är ju så att Gud har skapat allt. Du lever på grund av honom och det som du äter finns till pga. Gud. Så du borde nog tacka för mycket mer än bara maten;)

  Du kanske syftar på att du inte tror på Gud… Du tror kanske på evolutionen. I så fall bodre du tacka din ”Gud” som du kallar ”slumpen” för ditt liv och din mat. Problemet med slumpen är att den inte lär människor hur de ska bete sig…

  Hur som helts så är det sjukt att människor är så genomruttna att de beter sig som de gjorde för att starkas hemlösa äter från deras sopor. Istället för att låsa in ”gammal” mat så att de kan slänga det i fred kan de väl läga upp det på ett bord så att de hemlösa inte behöver rota i deras sopor. Ge dem lite värdighet.

  Människor är lika värda oavsätt om de är hemlösa, anstälda i en matbuttik, president eller något annat.

 5. Naivt eller inte, men att tacka Skaparen för att han låtit naturen bära sin frukt och mig få del av de gåvorna, det menar jag är en miniminivå av något slags mänsklig självinsikt och ödmjukhet inför livets mirakel. Allt annat är högmod.

 6. Men herregud människa! (höhö)
  Folk som accepterar att evolutionsteorin är det som bäst kan förklara artenas uppkomst (och regelbundna stokastiska händelseförlopp (”slumpen”) hela jorden och ekosystemets uppkomst) tror ju inte alls på det på samma sätt som folk traditionellt sett har trott på en kristen gud.
  Slumpen finns det ingen anledning att tacka, och den lär ju som sagt inte människor hur de ska bete sig.
  De man lär sig beteenden utav är andra människor. Och andra människor kan man tacka.
  Så lever jag, i en mänsklig samvaro, med utrymme för både lärdomar och tacksamhet.
  Jag har svårt att se varför det ska kallas för ”högmod”.

 7. hehe, och nu glömde jag bort helt till varför jag började läsa här (matförgiftningen).

  Även om jag inte håller med Erik så skulle jag gärna se att man börjar betrakta allas rätt till mat och mättnad som nått heligt.

 8. Jag tackar bonden för min mat.

 9. Är det så att Gud skapat allt?Bevis tack.Den dagen kan jag tro på det,tills dess får jag tacka den som odlat maten.Typiskt fundamentalistkristna att tvärsäkert försöka slå i andra att Gud minsann skapat allt.Om synen att Gud sköter allt får råda så kommer många bli utan.
  Så vi får vackert ta ansvar för varandra själva och själva se till att vi har en moral som gör att vi känner med andra.

 10. Kan man förutsätta att en som gräver i sopconteiners efter rester – som dessutom är förgiftade – att hon/han är tacksam för ”maten”?
  ”Herre förbarma dig” är väl en mer adekvat inställning?
  Vi lider i vår samhälle av mathysteri på olika plan. I TV ser vi hur programledaren slänger ner maten folk har i sitt kylskåp ner på golvet och sedan i slutet av programmet lekfullt ger tillbaka mängden viktminskning i form av grädde, korv eller annat ätbart. Samtidigt som anorektiker kämpar för att inse att alla mat är bra mat som går att äta. Fotomodellerna knaprar i sig ett salladsblad och förskolebarnen får inte äta mat med socker i… och barnen tvingas att äta upp allt på tallriken trots att man redan är mätt. Vart tog trivseln vägen när maten blir vår fiende? Hur blir den helig ”igen” för oss?

 11. Vill bestämt förneka att det skulle användas förgiftade råvaror på någon av restaurangerna vi skriver om. Skulle aldrig ske.

 12. Det rimliga nu vore ju för Lidl att skapa ett system tillsammans med föreningar som jobbar med hemlösa för att mat på sitt sista bäst före-datum ska distribueras till de som uppenbarligen behöver det, såväl ”vanliga” hemlösa som papperslösa.

 13. Hahaha…religiösa…

  Ja, säga vad man vill om evolutionen men tydligen kan människan med vilja (och tro!) kämpa länge mot den.

  Uppenbarligen borde de…mindre utvecklade…inkl de religiösa, blivit utslagna för länge sedan. Tyvärr så är ju inte människan som övriga arter längre, vi låter de äldre raserna överleva (helt emot evolutionen) och vi låter religion och annat idioti frodas.

  Seriöst, en gudstro och intelligens går inte speciellt bra ihop. Det första kräver ju trots allt en fullständig frånvaro av det andra. ”Ok, idag ska vi tro på nåt som vi enbart har bevis emot och inga bevis för. Varför? För att…ehum…nån sa det!”

  Tjena?

  Eller för att uttrycka mig lite mindre PK: din ”gud” kan suga mina håriga kulor. Om du vill kan jag hälla lite Klorin över dem först så vi inte kommer för långt från ämnet. Människan är inte helig, vi förökar oss alldeles för mycket och det bästa för planeten (och vår art) vore om vi slog en 4-5 miljarder av de lägre stående.

  Att gnälla om att hemlösa inte får äta Lidls sopor är sött och så, men varför inte gnälla om att Socialbidragsdemokraterna har skapat en situation där vi har hemlösa (och några hundra tusen kriminella invandrare) i landet istället? Är det verkligen Lidl som ska ta hand om ett problem som Göran Persson skapat? Seriöst?

  Trots allt så är ju allt ”guds” vilja. Han kanske vill att hemlösa ska bli förgiftade? Fast enligt den roliga boken så hade han väl skickat insekter och eldregn (länge sedan vi hade ett bra eldregn) över valda delar av världen.

  Aja, jag håller iaf med kommunisterna om en sak…religion borde förbjudas. Människan (som art) är uppenbarligen inte intelligent nog att lista ut de enklaste sakerna trots att många individer kan. Eller hur, Erik?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: