”Riktigt äktenskap”

Det ser mörkt ut för den som fortfarande hoppas att Sverige ska låta äktenskapet vara reserverat för relationen kvinna-man också i framtiden. Det verkar onekligen som om Alliansregeringen inte kommer att hålla stånd emot oppositionens krav på könsneutral äktenskapslagstiftning, åtminstone om Hasse Boström i Dagen får rätt.

Funderar en del över hur viktigt äktenskapet alltså är, rent symboliskt, eftersom det nu verkar vara så viktigt att också partnerskap ska kallas äktenskap. I övrigt är det, så vitt jag förstår det ingen skillnad i rättverkan mellan registrerat partnerskap och äktenskap. Men tydligen är det så viktigt att också det som är något väsensskilt annorlunda ska benämnas med samma ord, att regeringen Reinfeldt är beredda att lämna ifrån sig makten för denna enda fråga. Nog är det lite besynnerligt allt.

Men som jag ser det kommer det knappast att vara bättre för dem som idag lever i registrerat partnerskap att istället få en situation där vi, åtminstone inofficiellt, kommer att använda begreppen ”riktigt äktenskap” och ”homo-äktenskap”. Distinktionen behövs för att vi ska veta vad som är vad och berövas vi de officiella orden hänvisas vi ju till att använda inofficiella. Svårare än så är det inte. Men att det skulle vara till gagn för någon, vare sig homo eller hetero, ställer jag mig ytterst frågande till.

5 svar

  1. men de flesta katoliker erkänner ju till exempel inte skilsmässor i de flesta fall. Så vi lever ju redan i situationer där vi har ”riktiga katolska eviga äktenskap” och ”frikyrkoäktenskap som tillåter omgifte”. Då kanske vi kan leva med ”homoäktenskap” också.

    Frikyrkorna har ju sin egen hittipåvariant av äktenskap, katoliker har sin hittipåvariant så då borde väl andra kristna kunna ha sin hittipåvariant som erkänner samkönade relationer?

  2. Man kan fråga sig vad som är ett riktigt äktenskap, när löftet inte har särskilt stor bärighet.

  3. Gör äktenskapet till en civilrättslig angelägenhet! Ta ifrån alla s.k. samfund vigselrätten och inför välsignelsegudstjänster över ingångna äktenskap för de som så önskar! Så slipper vi det homofientliga men ack så ”kärleksfulla” förtrycket.

  4. Var ju en nyhet idag på tv om att KD vill att kyrkorna släpper vigselrätten..och så måste det bli helt enkelt, finns ingen annan lösning.

  5. Synd att de som kallar sig rättroende kristna är så exkluderande. Riktiga äktenskap? Det var det dummaste jag hört på länge. Ta upp frågan en gång till med Gud och hör om det verkligen är så han vill att vi skall se på våra medmänniskor. Kalla det sedan för EFSäktenskap eller Prästerikäktenskap.

    Och kom ihåg: Gud hör bön! Och han har har hört särskilt bra efter i just den här frågan! Heja! 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: