Katolskt-ortodoxt töväder

Inom ekumeniken görs nya landvinningar. Grekisk-ortodoxa och romerska katoliker samtalar om vikten av synlig enhet. Ändå är det frågan om kvinnliga lektorer som får störst uppmärksamhet när de romerska biskoparna samlas till synod. Såvida nu biskopen i Rom följer synodens rekommendation, föreslås alltså att också kvinnor ska kunna läsa Bibeln och undervisa i den romerska kyrkans gudstjänster, dvs vara sk lektorer.

Om så blir fallet får det förstås också återverkningar här i Svenska kyrkan. Inte minst anar jag att det skulle kunna underlätta de ekumeniska relationerna, där vårt system med kvinnor i prästämbetet inte längre skulle framstå som lika apart för Rom. Nu är det visserligen inte fråga om att öppna det romerska prästämbetet för kvinnor, utan just lektorskapet.

Dessutom skulle det kunna vara en hjälp för dem i vår egen kyrka som för sitt samvetes och sin Bibelsyns skull inte kan godta kvinnor i prästämbetet att möjligen våga omvärdera sin hållning, åtminstone bland dem som låtit de ekumeniska hänsynen väga tungt för sin ståndpunkt. Att den romerska kyrkan skulle öppna inte bara lektorskapet utan också prästämbetet för kvinnor är dock en reform som med all sannolikhet ligger långt bort, kanske t o m längre bort om det förliggande förslaget går igenom.

Men oavsett vad de eventuella följderna kan tänkas bli, tycker jag att det är intressant att förslaget öht har dykt upp.

3 svar

  1. Nja. Läsa Evangeliet och predika i Mässan måste man vara minst diakon för att få göra, så det lär knappast kvinnor att få göra i fortsättningen heller. Andra textläsningar får de redan göra. Predika utanför Mässan tror jag också de får göra, med särskilt tillstånd, t ex i Latinamerika där prästbristen ofta gör att man tvingas ha Kommunionsgudstjänst i st f Mässa. Och i klostren har ju kvinnor predikat i alla tider. Så rent praktiskt verkar det inte bli så stor skillnad, annat än att de får en vigning som är giltig i hela RKK i st f ett tillstånd som bara är giltigt lokalt.

    Vad det skulle göra för SvK förstår jag inte riktigt. Vi har inga lägre vigningar, och det är svårt att se vad själva vigningen egentligen är/ger. Såvitt jag förstår ger den rent teologiskt just ingenting alls, och då begriper jag inte hur någon skulle kunna påverkas av att kvinnor får den. Dessutom så är ju faktiskt svenska kvinnoprästmotståndare för kvinnligt diakonat. Varför skulle de då imponeras över om Rom öppnar lektoratet?

  2. Instämmer med det tidigare inlägget och vill bara tillägga att när det gäller prästämbetet så påverkas det ju på inget sätt av detta. Säkert finns det dem i svenska kyrkan som hoppas på en förändring där, men den är i princip omöjlig. Jag citerar fader Anders Piltz ur en artikel i det senaste numret av tidskriften Signum ”Kyrkan har ingen rätt att ändra sakramentens substans och kan därför inte ersätta bröd och vin i eukaristin med exempelvis ris och öl, även om dessa element vore mer välbekanta i den lokala kulturen. Genom samma princip, att inte ändra ett sakraments substans, kan det inte bli tal om att öppna det vigda ämbetet för kvinnor (”Den heliga vigningen kan giltigt mottagas endast av en döpt man”, can. 1024) eller att utsträcka den kyrkliga vigseln till samkönade förbindelser

  3. Kvinnliga lektorer torde redan idag vara legio i praktisk tillämpning. I vart fallhar det i de fem mässor jag varit på hos Katolska församlingen i Dalarna kvinnor – olika sådana – som läst texter och responsoriepsalmer.

    Frågan om kvinnliga präster katolska präster ser jag inte som så intressant egentligen, däremot frågan om kvinnliga diakoner sedan katolska kyrkan efter andra vatikankonciliet har återinfört det ständiga diakonatet. Det finns ju också stöd i Skriften för kvinnliga diakoner, och det har ju funnits kvinnliga diakoner med liturgiska uppgifter i flera hundra år efter fornkyrkan. Här är det mycket tunnare argument, och jag ser det som en ren ordningsfråga, liksom celibatet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: