Patrik 1,5

Just hemkommen från bion dröjer sig en rätt skön känsla av stillsam förnöjsamhet kvar. Förtvivlan och frustrationen hittade så småningom till ett slags ro. Jag har nämligen varit och sett Ella Lemhagens Patrik 1,5, (recension i SvD) som trots det rätt uttjatade homo-temat faktiskt lyckas knipa mina sympatier. De ömsint utmejslade rollfigurerna karikeras till ytterligheter och just därför ger de upphov till en stor portion kärlek framför allt till Göran och Patrik, men det är svårt att låta bli att tycka om även den nervige och impulsive Sven.

Att filmen har homo-tema gör ju förstås att jag känner lite extra för den. Men även om det i nån mån är en propagandafilm, är det ingen simplistisk bild av paret Göran och Sven som målas upp. De har sina goa stunder, men har det inte lätt i att hålla ihop sin relation. Och trots allt är det inte homo-grejen som står i centrum, utan den varma och kärleksfulla skildringen av människors längtan efter det som är vanligt, trots livets omöjligheter. Nyckelrepliken: ”Man får lära sig leva med sina ärr” kanske kan vara en god sammanfattning, och då inte bara som ett uttryck för resignation, utan som ett ganska hoppfullt konstaterande. En film att grunna över, helt enkelt.

Annons

6 svar

 1. 🙂
  Jag blev inspirerad av din recension att gå och se filmen…

 2. Jag har tänkt se filmen och nu måste jag efter ditt inlägg. Blir så nyfiken.

 3. Glömde ställa min fråga. En reflektion jag gjort är att det är oftast den manliga homosexualiteten som hamnar i fokus. Hur kommer det sig? Vet du det? Finns det någon teori om detta? Jag tycker det är väldigt sällan det lesbiska förhållandena skildras. Eller har jag missat nått?

 4. Hej Elsemarie! Jag tar mig friheten att också svara på din fråga, för jag tror du missat nåt. Har du hört talas om musikern och designern ”Ewa och Efva” eller tidningen ”Bang”? Det finns sklidringar av lesbiska ifall man nu letar. Men osynliggörande av kvinnor sker i en del sammanhang ännu i våra dagar oavsett vilken sexualitet vi har eller vilken livstil vi har valt. Det står mycket om sådant i ”Bang”.

 5. Tackar Emma J…ska kolla in ”Bang”. Jo Ewa och Efva, har jag hört talas om. Men det var liksom ett tag sedan. Och jag håller med om att osynliggörandet av kvinnor sker i stor i vårt samhälle idag så det är kanske grundproblematiken.

 6. Elsmarie, jag tror också att det med våra skruvade macho-ideal är så att två män som kysser varandra är mycket mer stötande än när två kvinnor gör det. Sen tror jag t ex att manlig sexualitet öht har ett större behov av yttre uttryck, men kvinnlig sexualitet lägger större vikt vid insidan, själva relationen.
  Dessutom är homosexualitet hos män något mer förekommande än hos kvinnor.
  Detta var några lösa tankar utifrån din fråga.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: