Kyrkovalmanifest (s)

Socialdemokratiska arbetarepartiet (SAP) har nu slagit fast sitt valmanifest inför kyrkovalet 20 september 2009. Det är tolv punkter grupperade utifrån ledorden: Frihet, jämlikhet, solidaritet och hållbarhet. Det är fascinerande läsning, ja, faktiskt riktigt bisarr. Och synnerligen nedslående.

Men vad annat är att vänta av ett parti som har en ateistisk ideologi som grundfundament? Att det sedan handlar om vad man vill med Svenska kyrkan de närmaste åren bekräftar bara det som blir alltmer tydligt: SAP vill gärna bevara folkkyrkan, just med betoningen på folk och som ett slags historiskt monument och kulturbärare, men bara så länge den följer socialdemokratins grundsatser (och i det här fallet, plattityder). Det än nämligen en mycket ateistisk kyrka man möter i SAP:s valmanifest. Inte ett ord om Jesus, inte ett ord om Bibeln. Inte ens Gud nämns.

Sen ska det bli mycket spännande att se om detta urvattnade dokument kan hålla ända fram till valdagen, eller om det förr, snarare än senare, kommer att justeras på ett antal punkter. Det är iaf min gissning, men vi får väl se. Å andra sidan är det nog ytterst få som kommer ägna det någon uppmärksamhet öht, så av den anledningen kanske det inte är värt ansträngningen att ändra i det, nu när det väl är skrivet 😉

7 svar

 1. Sammanfattningsvis vill de göra Socialismen till gud. Och det är ju inte precis någon nyhet. Inte helt olikt sovjetkommunismen faktiskt.

  Det är i alla fall lätt att se vad man INTE ska rösta på. Men det visste man ju sedan tidigare.

  Nej, bort med partipolitiken från kyrkan! De politiska partierna hör inte hemma där. Låt oss istället få chansen att rösta på våra varmt troende lokala entusiaster, som vi har personligt förtroende för. Först då får vi en levande kyrka även på central nivå, istället för en hoper likriktade gråsossar som sakta men säkert tar död på allt kristet liv och förvandlar kyrkan till en statligt kontrollerad ceremonimyndighet med kvalitetssäkrade förrättningar.

 2. Tack för att du satte ljuset på det här.

 3. Ja, kära nån. Att partiet som sådant vill låta en sådan här smaklös soppa (framförallt så skulle den behöva väldiga mängder salt) vara ledstjärnan för kyrkan kanske inte förvånar mig men kan verkligen fromma och troende sossar ställa upp på detta? Eller finns det inga? Jag har altid utgått från att det gör det. Har jag misstagit mig?

 4. Jag säller mig mycket undrande till varför människor med en ateistisk ideologi röstar på ledarna för sveriges största religiösa organisation till riksdagen.

  Hade jag varit socialdemokrat hade jag krävt att partiet skulle ställa sig neutralt inför religioner och inte leda en religiös organisation.

 5. Tycker ni skall läsa det här: http://katolsktfonster.se/forum/blogs/bengts_blogg/archive/2008/08/19/cirkeln-228-r-sluten-kristendomens-229-terkomst.aspx#7922. Jag tänker särskilt på Bengts kommentar i gult, med citat från Maciej Zaremba. Förklarar precis ”varför människor med en ateistisk ideologi röstar på ledarna för sveriges största religiösa organisation till riksdagen” (blev litet fel i det citatet, väl?, men jag förstår vad du ville säga).

  Maciej Zarembas gamla artiklar är ö h t mycket läsvärda om man vill förstå kyrkopolitiseringens bakgrund.

 6. Socialdemokraterna som parti har alltid haft inställningen att religionen är en privatsak för enskilda.

  Det betyder i klartext att man inte föreskriver någon slags tro, utan menar att det är upp till var och en att själv avgöra vilken tro man vill omfatta.

  Mvh
  Anders

 7. Anders det kan du inte förutsätta…lika lite som du kan förutsätta att exempelvis ledningen i föreningen humanisterna inte delar föreningens övertygelse, eller att partiledarna i respektive parti inte skulle dela partiets ideologi.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: