Skytte om Pride

Göran Skytte skriver i sin krönika i dagens SvD om hur gay gått från ”underdog” till maktfaktor. Skytte menar att det borde påverka medias sätt att rapportera från Pride. Att så inte sker har inte heller Skytte några klara idéer om orsakerna till. Men helt riktigt konstaterar han att det är acceptabelt idag att säga att kristna är dumma, medan det inte är acceptabelt att påstå att bögar är äckliga. Nu finns det väl ingen egentlig anledning att påstå vare sig det ena eller andra, eftersom de generellt sett är helt felaktiga.

Det jag tycker är spännande i detta är att det nu faktiskt dyker upp en del kritiska röster i riksmedia emot Pride och gayrörelsens uttryckssätt och plats i politik och makt. Det höjs en del kritiska röster, men samtidigt fortsätter dessa tidningar att bevaka och skildra Pride på exakt samma okritiska sätt som tidigare. Så jag tänker att Kjöller, Assarmo, Skytte m.fl kan gorma hur mycket de vill, media kommer fortsätta att tillbe i den gränsöverskridande syndens tempel precis som tidigare, och om möjligt än mer.

Annons

7 svar

 1. Nu var det ju inte så att Bard uttalade sig på det här viset. Vad han faktiskt sa, var att han tycker att kristendomen är dum.

  Inte att kristna är dumma. Men med synfältet skymt, kan det bli så här tokigt.

  Vi har religionsfrihet och yttrandefrihet i det här landet och det är en milvid skillnad att säga att man tycker att en religion är dum, mot att kalla dom som bekänner sig till samma religion för dumma.

  hälsningar
  Birgitta

 2. Säger man att kristendomen är ”dum” så idiotstämplar man per automatik dess anhängare. Så det är nog inte så konstigt att ett sånt uttalande kan uppfattas som sårande för kristna.

  Det jag tycker är högst gradens hyckleri är att HBT-rörelsen nästan uteslutande drar upp kristendomen som skurk, men aldrig någonsin nämner andra religioner, tex islam.

  Kristna må vara intoleranta mot homosexuella, tycka att de är syndare eller ”tar fel väg” eller något annat dylikt.

  Men enligt islam ska homosexuella dödas, rättfärdigat i Allahs namn, kompromisslöst. De avrättas redan på löpande band i de flesta muslimska länder.

  Jag tycker det är ganska mycket värre.

 3. Sen är det inte jämförbart material att vara hbt eller att vara kristen om man nu ska tolka det som du vill. Man kan möjligtvis jämföra olika religioner om man har behov av det, men homosex är ingen religion det är något man begåvas med från födseln.

 4. Glömde säga att jag i min sista kommentar riktar mig till Mia.

  mvh
  Birgitta

 5. Mia,

  Ja, jag kan instämma i att det snarare är religionerna per se som är en av de allra främsta grunderna för att homosexuella dödas och torteras i världen. Oavsett kulturer, ideologier, inriktningar m.m. så kvarstår ändå faktumet att om landet är religiöst präglat så finns lagar och förtryck mot homosexuella.

  Tycker att den här kartan är ganska talande: http://ilga.org/map/LGBTI_rights.jpg

  Sedan kan man förstås mena att religionerna borde förändras så att de blir inkluderande även mot människor som inte är heterosexuella män. Fast ett bättre och rimligare ställningstagande är nog att bara lämna religionerna åt sitt öde.

  Eller börja en ny religion som bygger på kärlek och att bejaka andra människor som de är… 🙂

  Mvh
  Anders

 6. Intressant karta. Noterar att det är i länder med lagstiftning som präglats av evangelisk kristen tro som har den mest homo- (människo-) vänliga lagstiftningen.
  Och den nya religion som bygger på kärlek och respekt för andra människor är redan här: tron på Jesus Kristus, som i sin kärlek gav sig själv och som kallar oss att älska våra fiender och be för dem som förföljer oss.

 7. Och, icke att förglömma, sekulära länder… (ja, du kan förstås också säga att alla vilar på den romerska rättstraditionen, humanismen, västerlandets filosofi eller något annat storsvulstigt).

  Men bara därför är det väl knappast den kristna kyrkan som har underlättat för homosexuella i världen och höjt krav på deras rättigheter, eller…?

  Mvh
  Anders

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: