Pride genomskådat

Bitte Assarmo skriver i dagens SvD om den pågående Pride-festivalen. Skönt att någon vågar anlägga något lite av ett kritiskt perspektiv på jippot. Kanske är det först nu som det rätta ansiktet visar sig i all sin ömklighet: rätten att ha sex med vem man vill när som helst, helt oberoende av kärlek och förpliktelser. Men det är kanske inget unik för Pride, utan ganska allmänt spridda uppfattningar, men det är i Pride som det kommer tydligast till uttryck. Undrar bara när folk ska upptäcka att kejsaren är naken…

Det är lätt att kritisera, men inte alltid lika lätt att komma med något positivt själv. Med uppenbar risk för att låta trångsynt eller reaktionär, vill jag ändå hävda att det till syvende och sist trots allt är i evangeliet om Jesus som det riktiga svaret finns att finna, svaret på mänsklighetens totala vilsenhet och rädsla för sin egen ofullkomlighet. I mötet med den lidande, dödade och uppstånde Jesus får livet ett på alla områden annat perspektiv, ett perspektiv där självuppoffring och förnöjsamhet plötslig är förenliga begrepp.

9 svar

 1. Två saker finner jag värda att uppmärksamma i ditt skrämmande inlägg:

  1. Vad är det för fel att ha sex, sex är njutning och därmed bra, inte sant? Människan är sedan givetvis ansvarig för vad som sker därefter men det förhindrar inte att alla människor ska ha rätten till njutning.

  2. Hur kommer det sig att du hänvisar till Bibeln som en källa till säker kunskap? Det finns ingen anledning att tro att Bibeln ligger inne med evig vishet.

 2. I de religiösa dogmerna finns alltid de svar man själv önskar.

 3. Det är lite tråkigt att du Erik tar chansen att medvetet (?) missförstå ett budskap. Tiina Rosenberg var en av invigningstalarna på Pride i år. Talet handlade om homosexuellas kamp för likaberättigande i samhället genom åren. Hennes budskap var rätten till ett människovärdigt liv – om en del av det är möjlighet att ha sex utan kärlek för Rosenberg så delar hon den uppfattningen med många heteros.

  Men det är också att spela allt för dum att upphöja Tiina Rosenbergs tyckande till hela hbt-rörelsens. Ifjol invigningstalade Glenn Hysén (om hur idrotten ofta misslyckas genom att tvinga in homo- och bisexuella i garderoben) och året innan talade Jan Guillou (om rätten till sexuellt likaberättigande). Men inte heller fotbolls-Glenn eller författar-journalist-Jan talar för alla hbt:are.

  Att sedan Bitte Assarmo blandar in sexbrottsstatistik – där heterosexuella män utgör en bedövande del av förövarna – i en debattartikel om Pride är rent ohederligt och ett klassiskt försök att smeta av allt icke önskvärt på bögarna och flatorna. Otäck retorik som du är för smart för att dela.

 4. Tack för ditt inlägg! Jesus budskap är verkligen det den här världen behöver. När man möter Jesus möter man Gud. Gud är allsmäktig, allvetande och ständigt närvarande. Gud är alltings ursprung och han har rätt till sin skapelse. Trots detta har han gett människan en fri vilja, att välja livet eller gå evigt förlorad. Jag minns för några år sedan vid en 1 Maj brasa. Värmen var oerhörd när man kom nära elden. Jag kunde inte låta bli att tänka på hur fruktansvärt det kommer att bli för dem som går förlorade. I den hettan kommer ingen att hävda rätten (likt hundar) till fri sex. I den hettan kommer alla önska att de böjt sig för Jesu ord om att ta hans kors uppå för att följa honom. Detta är den fruktansvärda konsekvensen för det högmod som utspelar sig i Stockholm. Men Jesus är underbar och älskar alla trots vårt uppror mot honom. Det är dock bara när vi ger upp vår egen vilja och böjer oss inför honom som vi får del av frälsningen. Räddningen från Helvetet till ett evigt liv tillsammans med vår skapare i himlen. Gud är kärlek, men absolut inte den så kallade kärlek som utspelar sig i vår huvudstad, då kärleken från Gud är ren, osjälvisk och uppoffrande. Detta råder det total brist på i Stockholm.

 5. Jag stöttar ditt inlägg broder, gott att försöka vända perspektivet till evangelium och det liv Jesus ger. Reaktionerna blir nästan alltid så som ovan – det ena diket eller det andra… Jag gjorde ett inlägg häromdagen på min blogg, och hade öppet kommentaren några dygn innan jag gav mig.

  Skönt att du skriver just om det att det finns fler dimensioner i livet, än de som är de mest högljudda i vår tid, speciellt i media. Jag tror din röst är viktig här. Herrens Frid. /Markus Wallgren

 6. Jag förstår inte riktigt vad det är som är genomskådat? Att pride alltid handlar väldigt mycket om just sex vet väl alla redan?

 7. Pride samlar alla sorters människor. Även gamla stötar som jag som tror på trohet och tvåsamhet och som inte har nåt till övers för normupplösande queerteorier. Jag åker till Pride för att träffa gamla kompisar och förhoppningsvis träffa några nya.

  Jag känner till att det nuförtiden finns en grupp för asexuella som träffas i RFSL Stockholms lokaler. Där samlas inte bara asexuella i egentlig menining, dom är ju trots allt inte så många, utan andra som av olika skäl inte vill ha sex. På HBT-communityn Qruiser finns en klubb för folk som söker förhållanden utan sex.

  Sen finns det gott om folk som söker den gamla traditionella tvåsamma trogna kärleken.

  Sen kan man ju undra varför man åker till ett evenemang som torgför en så uppenbart torftig syn på sex. Som medelålders bög i Sverige har man inte så många ställen att träffa likasinnade på är mitt svar.

 8. Jag läste i Aftonbladet om den nya flugan Dogging. Män och kvinnor träffas utomhus på olika platser för att ha sex med främlingar inför publik. En kvinna i Skåne berättade att ca 5000 personer under en säsong ”doggar” i ett stråk där
  det utbredda heterosnusket gör mig illamående. Är alla heterosexuella så här?.

 9. Låt oss titta närmare på Markus inlägg här:

  ”Jesus budskap är verkligen det den här världen behöver.”

  Ha inte sex med varandra? Och om ni har det – ha bara sex med kvinnor? Har figuren Jesus sagt det (källa?)?

  ”När man möter Jesus möter man Gud. Gud är allsmäktig, allvetande och ständigt närvarande.”

  Om han är det, bör väl även du vara allvetande eftersom du vet att en allvetande är allvetande? Annars skulle ju inte din kunskap vara säker.

  ”Gud är alltings ursprung och han har rätt till sin skapelse.”

  Han har upphovsrätten till oss. Eftersom han dessutom är allvetande, så vet han vilka som ska brinna för evigt i helvetet. Några är dömda att vara syndare, och han vet exakt vilka han ska tortera.

  Varför skapar han sådana människor från början…?

  ”Trots detta har han gett människan en fri vilja, att välja livet eller gå evigt förlorad.”

  Vilka belägg har du för att vår vilja är fri? Om nu så är fallet – om man väljer att gå evigt förlorad som nioåring, är det ursäktat på grund av dumdristighet eller när ska man ha gjort valet?

  ”Jag kunde inte låta bli att tänka på hur fruktansvärt det kommer att bli för dem som går förlorade. I den hettan kommer ingen att hävda rätten (likt hundar) till fri sex.”

  Även himlen bekräftar alltså: ”Grillat är godast.”

  Det kommer att bli en festmåltid för de 144 000 personer som samlas i himlen. 🙂

  ”Det är dock bara när vi ger upp vår egen vilja och böjer oss inför honom som vi får del av frälsningen.”

  Okej. Så vi har en egen vilja – men den ska vi inte använda. Det är alltså bara ge upp sin egen vilja och sluta tänka?

  Sorry, om Gud nu gav mig ett förstånd, så får han förlåta mig för att jag använder det här på jorden! 😉

  Mvh
  Anders

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: