Burmas folk väntar

Orden ”om folket inte har bröd får det väl äta tårta” tillskrivs, med rätt eller orätt, den franska drottningen Marie Antoinette och svältens år innan den franska revolutionen. Förutsättningarna för att även den burmesiska juntans uttalande ska gå till historien torde vara rätt goda: folket i Irrawaddyflodens delta kan överleva på egen hand, även utan chokladkakor från det internationella samfundet. De kan leva på färska grönsaker som växer vilt på fälten och på proteinrik fisk som finns i floderna”.

Liksom under den franska revolutionen kan bara den som aldrig delat, eller ens försökt sätta sig in i medborgarnas vardagsvillkor uttala sig så. En av de stora skillnaderna från den franska revolutionens tidevarv till dagens Burma är nog befolkningsmängden och militärens starka slagkraft. Men även Burmas militärregim underminerar just nu sig själv på ett effektivt sätt.

Frågan är väl också hur många miljoner människoliv det kommer att ha kostat i slutändan. Och vad blir alternativet? Förhoppningsvis bättre, men har oppositionen den styrka som kommer att krävas för att landet inte ska trilla ner i ett fullständigt kaos. De buddistiska munkarnas välorganiserade verksamhet inger hopp och oppositionsledaren Aung San Suu Kyi verkar ändå har ett starkt stöd.

3 svar

  1. [Denna kommentar är censurerad av Prästerik, pga kränkande och rasistiskt innehåll]

  2. Det är kränkande och rasistiskt att säga sanningen eller hur. Är du störd eller?

  3. Ja, så går det när man daltar för länge med diktaturer. De förstår bara ett språk och det är militära maktmedel, men jag är rädd att vare sig svenska kristna eller socialdemokrater har modet som krävs – och utan det stödet vågar inte heller en borgerlig regering förorda något åt detta hållet.

    Därför kan ni bara be. Själv hoppas jag på en ny världsordning där FN på sikt skrotas till förmån för en demokratisk allians liknande EU men global.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: