Kristen enhet

Nog är det stora ting som händer i ekumeniken i Sverige. Den syrisk-ortodoxe corbiskopen Suleyman Wannes skriver i Dagen om gemenskap och samtal över de gamla stridslinjerna. Det är ett hisnande perspektiv som öppnar sig när han tar oss tillbaka till Kalcedon 451 och striden om Jesu natur. Tänk om vi kunde hitta bryggor att nå över inte bara klyftan från 1054, utan till och med över den reva i den kristna kyrkan som slets upp sexhundra år tidigare! Då kan vi verkligen börja tala om ekumenik och kristen enhet. Därför är det också så fantastiskt när corbiskop Suleyman Wannes i så varma ordalag deklarerar att vi har samma Herre: Jesus Kristus. Att han dessutom drar slutsater på integrationens område i det svenska samhället gör det hela bara ännu mer intressant, tycker jag.

Corbiskopens ord förstärks ytterligare av den kontrast som blir tydlig då jag ett par sidor längre fram i samma tidning, läser om den demonstration emot förföljelse av kristna i Irak, som hölls på Sergels torg.

Dels finns det alltså anledning till tacksamhet för att det faktiskt är möjligt att komma varandra närmare som kristna syskon, dels stämmer det till uppfordrande eftertanke att vi har ett ansvar för försoning och relationer i våra vardagliga (och söndagliga) kontakter med inflyttade svenskar.

Ett svar

  1. Flott skrevet!
    Enhet er noe som finns hos Gud, og da burde det også finnes hos oss! 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: