Avsakraliserat sex

En KD-politiker från Östergötland håller på att samla in namn för att återigen göra tidelag, dvs sex med djur, olagligt. I samband med att homosexualitet avkriminaliserades 1944 togs tydligen också förbudet mot tidelag bort ur svensk lag. Men nu vill kd alltså införa ett nytt förbud.

Det jag tycker är så intressant är att det idag förs fram som ett led i djurskyddet och det hela sorterar tydligen under jordbruksverket. Går vi till det bibliska förbudet mot tidelag handlar det möjligen om respekt och vördnad inför djuren, men framför allt om att det kränker människans helighet och gudsavbildlighet att beblanda sig med djur. Det var naturligtvis detta som ytterst sett låg bakom förbudet mot att sex med personer av samma kön också. Men det perspektivet verkar inte finnas med idag, vilket inte är så märkligt, eftersom människan idag har degraderats till att vara just ett djur och där heligheten har gått förlorad. Möjligen hade man hoppats att åtminstone kd skulle kunnat ha kvar något av ett bibliskt tänkande kring människovärdet, men någon sådan motivering verkar inte finnas med.

Att införa ett förbud mot tidelag är naturligtvis gott också om det görs i respekt för djuren, men det är rätt långt ifrån den bibliska bevekelsegrunden.

Annons

6 svar

 1. Det du skriver är verkligen bra och att du hittar kopplingen till varför det inte längre finns argument mot homosex. Jag tror också en överdriven humanism skapar ett godtycke utan förankring i något större än just den egna känslan bidrar till alla möjliga obibliska yttringar.

 2. När Människosonen kommer i sin härlighet tillsammans med alla sina änglar, då skall han sätta sig på härlighetens tron.

  Matt 25:32
  P
  Och alla folk skall samlas inför honom, och han skall skilja människorna som herden skiljer fåren från getterna.

  Matt 25:33

  Han skall ställa fåren till höger om sig och getterna till vänster.

  Matt 25:34

  Sedan skall kungen säga till dem som står till höger: ?Kom, ni som har fått min faders välsignelse, och överta det rike som har väntat er sedan världens skapelse.

  Matt 25:35
  P
  Jag var hungrig och ni gav mig att äta, jag var törstig och ni gav mig att dricka, jag var hemlös och ni tog hand om mig,

  Matt 25:36

  jag var naken och ni gav mig kläder, jag var sjuk och ni såg till mig, jag satt i fängelse och ni besökte mig.?

  Matt 25:37

  Då kommer de rättfärdiga att fråga: ?Herre, när såg vi dig hungrig och gav dig mat, eller törstig och gav dig att dricka?

  Matt 25:38

  När såg vi dig hemlös och tog hand om dig eller naken och gav dig kläder?

  Matt 25:39

  Och när såg vi dig sjuk eller i fängelse och besökte dig??

  Matt 25:40
  P N
  Kungen skall svara dem: ?Sannerligen, vad ni har gjort för någon av dessa minsta som är mina bröder, det har ni gjort för mig.?

  Matt 25:41
  P
  Sedan skall han säga till dem som står till vänster: ?Gå bort från mig, ni förbannade, till den eviga eld som väntar djävulen och hans änglar.

  Matt 25:42

  Jag var hungrig och ni gav mig inget att äta,

  Matt 25:43

  jag var törstig och ni gav mig inget att dricka, jag var hemlös och ni tog inte hand om mig, jag var naken och ni gav mig inga kläder, sjuk och i fängelse och ni besökte mig inte.?

  Matt 25:44

  Då kommer också de att fråga: ?Herre, när skulle vi ha sett dig hungrig eller törstig eller hemlös eller naken eller sjuk eller i fängelse och lämnat dig utan hjälp??

  Matt 25:45

  Då skall han svara dem: ?Sannerligen, vad ni inte har gjort för någon av dessa minsta, det har ni inte heller gjort för mig.?

  Matt 25:46
  P
  Dessa skall gå bort till evigt straff men de rättfärdiga till evigt liv.”

  Jag tror att Jesus räknar också djuren till ”de minsta”. De är hjälplösa, omedvetna och i behov av kärlek.

 3. Nog är djuren värdefulla, men jag tror att det var människor Jesus syftade på.

 4. Hej Erik.
  Jag tycker att det är märkligt att överhuvudtaget prata om ”sex med djur”, som om tidelag hade något med sex att göra. Men visst, vår kultur präglas av en förvrängt syn på sexualitet och detta är bara ett exempel av det.
  Om texten som Hanna citerade. Visst, jag tror också att Jesus syftade på människor, men kan inte texten ha även ett förlängt innebörd som innefattar även djuren? Flera teologer anser att även djuren räknas bland de svaga och försvarslösa som vi starka är skyldiga att ta hand om. Jag tycker att Hannas tolkning är rimlig, fastän det visserligen finns andra texter som är mer tydliga i att även djuren innefattas av Guds omsorg.
  Jag är nästan färdig med en uppsats inom djurteologi, du får gärna ett ex efter seminariet i juni.

 5. Paula, det låter väldigt intressant. Jag läser gärna din uppsats. Självklart har du en hel massa kunskap på detta område, som jag inte har. Därför hoppas jag att du också står ut med att jag inte uttalar mig helt klockrent.
  Men jag har svårt att se att djuren skulle räknas till ”de svaga och försvarslösa”. Däremot ingår de i Guds goda skapelse, som vi människor är satta att värna och vårda. Så tänker jag, men jag har som sagt inte läst på lika mycket som du.

 6. Jag tror att människor måste mogna och förstå att Guds kärlek inte innefattar endast dem utan även djuren. Guds kärlek skulle väl inte kunna vara så begränsad?? Det gör ont i mig att höra andra kristna tala illa om djuren, det är så att jag vill fly kyrkan. I vissa kretsar råder ett sådant förakt mot dessa varelser ,som också de härstammar från vår Skapare. Vi måste bli som barn, säger Jesus. Barn hatar inte. Barn tar emot och älskar. Tänk på hur världen var innan syndafallet, Gud såg att allt Han hade gjort var mycket gott, och man åt vegetariskt.
  Tänk på fredsriket (Jesaja 11:6)
  Vi är kallade att älska! Gå ut och predika evangeliet för hela skapelsen!
  (Jag läser gärna djurteologi uppsatsen också om det finns möjlighet)
  Kramar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: