Bekännelser

Håller just nu på att läsa den berömda ”Bekännelser” av Augustinus av Hippo. Tidigare har jag nog tänkt att det är en rätt torr och tung bok, men tänk så fel man kan ha! Att jag kommit undan den så länge! Den är verkligen en guldgruva av klokhet och vishet om människans tomhet och hopplöshet utan Gud.

Kanske kan det vara på sin plats med en (i sammanhanget helt naturlig) bekännelse om att jag tänkt att en så gammal bok knappast kan ha något viktigt att säga mig? I mitt högmod har jag alltså (om än omedvetet) inbillat mig att jag skulle vara mer upplyst, klartänkt eller rent av andlig än vad självaste den gode Augustinus var på sin tid. Men jag har fått tänka om. Än en gång har jag fått nåden att upptäcka att vad andra har tänkt och formulera före mig är en hjälp också för mig att uppfatta och förstå verkligen och vad det är att vara människa i relation till universums Skapare.

2 svar

  1. Skönt att man har nya saker att lära hela livet igenom… jag har nog föreställningen om Augustinus bekännelser att det handlar om en tegelsten, fast det kanske är Derridas ”Circumfessions” förtjänst? Sitter med en avhandling av en Enlund i bokhyllan som handlar om Sven Lidmans översättning av ”Bekännelser” som ÄR en tegelsten, det tror jag bestämt! (Min bekännelse blir väl att jag är för lat för att ens öppna pärmarna. Det är lättare att surfa på internet…) är det hans översättning du läser? är en enklare fråga att ställa än att läsa själva boken 🙂 Det var värst vad jag trasslade in mig i bortförklaringar här!

  2. Håller med. Bekännelser är nog en av de starkaste läsupplevelse jag haft. Samtidigt är den späckad med människokännedom och visdom.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: