Zimbabwe väntar

Det verkar råda en nervös väntan officella valresultat i Zimbabwe både inom och utom landet. Och ryktena surrar om hur Robert Mugabe kommer att agera härnäst. Att han har förlorat valet är väl höjt över allt tvivel. Frågan är istället hur han kommer att förhålla sig till det faktumet.

Personligen tänker jag att Afrika skulle behöva levande exempel på före detta presidenter som kan avgå, men fortfarande leva i det land de tidigare styrt. Problemet är ju att de så gott som utan undantag styrt på ett sådant sätt att en ansvarstagande efterföljande regim knappast kan låta brott och maktmissbruk förbli ostraffade. Men om Afrika någonsin ska kunna utvecklas åt ett demokratiskt håll måste det finnas möjlighet att vara kvar som medborgare, även efter att man lämnat ifrån sig makten.

Annons

Ett svar

  1. Att Mugabe har starkt stöd i Zimbabwe står utom allt tvivel, eftersom folk vet att MDC och Tsvangirai är horor som sålt sig till britterna. Att som britterna, och västerländska (inkl. svenska) medier, först skapa en ekonomisk kris, sedan finansiera ”oppositionen” för ett regimskifte och slutligen försöka skapa kaos genom att hävda ett valresultat som inte är klart, är inte bara odemokratiskt utan även kriminellt.

    För övrigt åtnjöt Rhodesias apartheid-diktator Ian Smith medborgerlig frihet i Zimbabwe från självständigheten 1980 ända tills han dog 2007; detta trots att han var skyldig till massmord på den svarta befolkningen och under åtskilliga år höll Mugabe fängslad.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: