Krismedveten kyrka?

Elisabeth Sandlund, skriver i sin krönika i dagens Dagen, klokt och insiktsfullt som vanligt. Hon är oroad över Svenska kyrkans situation, men kanske framförallt över den brist på krismedvetenhet kyrkan kännetecknas av.

Nio punkter radar hon upp, som konkreta och realistiska åtgärder. Och dessa bör nog diskuteras, för även om Sandlund är klok är det inte säkert att hennes punkter är de bästa, åtminstone inte i detaljfrågorna.

Att överlåta gamla kyrkor till statsapparaten och sedan hyra dem för gudstjänstbruk är en lösning som inte verkar särskilt framåt. Bättre då att använda mindre och ändamålsenliga lokaler för gudstjänst och låta staten ta hand om de kyrkor som kan anses har kulturhistoriskt värde. De andra får vi väl riva eller lägga i ruiner.

Att höginkomsttagare ska erbjudas ett avgiftstak för sin kyrkoavgift är också en motbjudande tanke om vi ställer det i relation till vad ensamstående hårt arbetande småbarnsföräldrar betalar. En enkel procentsats är nog det bästa trots allt. De rika har nog råd att prioritera om de verkligen vill.

Men i de stora dragen håller jag helt med Elisabeth Sandlund.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: