Hedin om äktenskapet

När Sten-Gunnar Hedin uttalar sig gör han det ofta genomtänkt och på ett sätt som hjälper en att tänka en gång till. Så också denna gång. I sin debattartikel i dagens Aftonbladet angående äktenskapsdebatten flyttar han helt fokuset från de vuxna till barnen. Vi behöver veta hur det blir för barnen om vi ändrar äktenskapsbegreppet. Kloka ord av Hedin.

Annons

7 svar

 1. Manuell trackback:

  När jag läser om hans desperata försök till argumentation för exklusiviteten att äktenskapet bara är för en mamma och en pappa så slår mig tanken att Hedin är rädd. Tror han på fullaste allvar att ett barn mår sämre av att ha fler som bryr sig om och tar ansvar?

 2. Gud säger inte- ”Den här vägen leder till mig, men inte den där” utan han säger ”- Vad du än gör kan det vara en väg till mig, under förutsättning att du gör det på ett sådant sätt att det leder dig till mig”

  Martin Buber

 3. När jag ser på min son, som jag och min fru Elisabeth fått genom insemination på svensk klinik, vet jag att han har det bra och att vi är en lycklig, vanlig (kärn)familj som också är älskade av Gud. Han ligger i min famn och ammar just nu och inget Sten-Gunnar eller någon annan säger kan ändra på den lycka som finns i denna familj. Tror inte att Sten-Gunnar känner någon familj som vi. Om han bodde hemma hos oss ett tag skulle han vara tvungen att revidera sin uppfattning såvida han inte är alldeles förstockad.

 4. Ylva: detta handlar inte om vilken väg som leder till Gud, utan vad som är det bästa för barn.
  Malin: Jag tvivlar inte en sekund på att du och Elisabeth vill det allra bästa för det barn ni har fått er anförtrott. Men jag tror ändå att det barnet mår bäst av att få veta vem som är hans mamma och vem som är hans pappa – detta för att kunna förhålla sig till sitt ursprung. Dessutom behöver han nära manliga relationer att identifiera sig med förutom de kvinnliga, som du och Elisabeth säkerligen är på bästa sätt. Det handlar inte om att ni inte skulle duga, ni är säkert jättebra, men ni är inte män och pojken ifråga har ju en far, om så denne far till och med skulle vara okänd och frånvarande. Pojken har och behöver sin far, det tror i alla fall jag.
  Att barn genom historien har vuxit upp utan sina fäder är väl känt för oss alla, liksom det faktum att detta också har medfört smärta och ibland också svåra störningar i barnens utveckling.

 5. Så hur vi ser på och är mot våra barn och mot varandra är ett område som inte har med Gud att göra?

 6. Ylva: Visst har vår attityd gentemot barn med Gud att göra. Men Hedins artikel handlade inte om vilket väg som leder till Gud eller inte, vilket du ger uttryck för i ditt Buber-citat. Men jag kanske missuppfattade dig.
  Jag tycker att det är intressant att pingstledaren Hedin argumenterar emot en könsneutral äktenskapslagstiftning utan att ta ”Gud-argumenten” till hjälp. Naturligtvis har Hedin också såna argument, men även dem förutan går det uppenbarligen att argumentera för att äktenskap ska vara förbehållet relationer mellan en man och en kvinna.

 7. Argumentationen är minst sagt märklig. Barnperspektivet är helt irrelevant för diskussionen om en könsneutral äktenskapsbalk. Inte för att inte barns intressen ska beaktas – det ska de givetvis – utan därför att barnfrågorna redan är ”lösta”. Homosexuella par får redan prövas för adoption och insemination på samma sätt som heterosexuella par. Inget ändras juridiskt av att partnerskapslagen skrotas och ersätts av en könsneutral äktenskapsbalk. Därför är det antingen okunnigt eller ohederligt av S-G Hedin och Prästerik att argumentera som de gör.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: