Barn behöver föräldrar

Debatten om äktenskapet hårdnar. Undrar var kärleken till dem som inte har någon röst finns, dvs barnen? Återigen används dessa som slagträn i debatten och inte som värdefulla i sig själva. Barn behöver en mamma och en pappa. Där detta saknas är det vårt gemensamma ansvar att kompensera den bristen, inte förstärka den.

10 svar

 1. Där tycker jag du har fel. Barn behöver inte en mamma och en pappa, utan två mammar eller pappor går lika bra. Sådetså.

 2. Jamen vad bra, då vet vi att vi inte tycker lika. Tack för ditt inlägg!

 3. Tack för ett bra inlägg. Kort, sakligt och kärleksfullt.

 4. Hur var det en gång i tiden med kyrkan och de sk oäkta barnen? Stöttade kyrkan dessa barn och deras mödrar?
  Kommer man inte en dag se tillbaka på detta på samma sätt?

 5. Ylva, på samma sätt som kyrkan genom historien just har stöttat oäkta barn och deras i övrigt utstötta mödrar kommer kyrkan också i detta att stötta barn vars föräldrar inte kan/vill/orkar vara föräldrar. Nu är jag inte blindare än att jag ser att liksom stora delar av kyrkan idag inte bryr sig om barnperspektivet i jakten på att vara politiskt korrekt, så har stora delar av kyrkan också i historien fallit för frestelsen att försöka vinna tillfälliga politiska poäng och fördelar genom att köra över små värnlösa människor. Men om det är någon som verkligen brytt sig om utsatta, marginaliserade och avskydda människor, så är det kyrkan. Det gäller lika mycket historien som nutiden, se till exempel klosterrörelserna, Frälsningsarmén, Moder Teresa, och ett svenskt exempel: S:ta Klara kyrka.
  Välkommen du också. Du behövs!

 6. Barnen behöver kärlek och trygghet. Konstellationen är viktig för de vuxna. Barnen bryr sig inte. Samhället och vår attityd är ett större problem än vem som ger våra barn omsorg och kärlek. Rädslan för det som inte passar in och för det som inte är enligt normen skapar värre trauman för barnen och vad beror det på? Sen måste du ju också se hur det ser ut idag för många barn i heterosexuella miljöer eller blundar du? Har du hört vad de har att säga?

 7. Det var faktiskt införandet av kristen tro i Norden som medförde bruket av begreppet ”oäkta barn”. Enligt kyrkan var barn födda utom äktenskapet mindre värda…

 8. Det publiceras en debattartikel i svenskan om att användandet av barn som slagträn mot homovigslar inte är helt rimligt och givetvis finns det en präst som beklagar sig över att… barn används som slagträn, för det får bara han göra. Har alla förresten tänkt på att hans motståndare har fel, det har han barnargumentet som bevis för. Ja, asså, han *tycker* så i alla fall. Det är ju typ ett bevis. För något. Tänk på barnen (på ett lämpligt sätt) så vi slipper homovigslar!

 9. Intressant! Så klart Erik har rätt i att en mamma + en pappa (allt övrigt lika) är det optimala för ett barn. Varför ser vi det annars ö.h.t. som värdefullt med både manliga och kvinnliga förebilder i barnets närhet? Och vilka är barnet närmare än barnets föräldrar? Sen är det en annan sak att tvekönade par kan vara elaka och att samkönade par eller ensamstående kan vara jättefina mot barn. Men allt annat lika (alltså att vi pratar om snälla barnkära människor) är det en fördel med en förälder av varje ”sort”. Vad är det som är så konstigt med det? Vi har ju alla en biologisk mamma och en biologisk pappa, och det är väl då inte så konstigt om detta vanligtvis är det optimala även socialt?

  Sen har ju Erik – och Ylva – både rätt och fel om det där med oäkta barn. När kyrkan helt rimligt ville arbeta bort männens otrohet mot den lagvigda hustrun (och deras vana att få barn med trälkvinnor och andra) skärptes utan tvivel synen på ”barn utom äktenskapet” på ett mycket olyckligt sätt (de är givetvis lika ”äkta” som alla andra barn). Samtidigt stod kyrkan ofrånkomligen för principen om det absoluta människovärdet, och oäkta barn kunde t.o.m. bli biskopar. Och kom ihåg att kyrkan stoppade den hedniska sedvänjan att sätta ut vanskapta och andra barn i skogen…

 10. Ja Andreas. Kyrkan stoppade måhända utsättandet av barn i skogen. Unga gravida kvinnor dränkte sig av skam i stället eller så fanns det änglamakerskor……

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: