FN-dagen i Axum

På ett symboliskt datum har återställandet av den 1700 år gamla granitobelisken i Axum i norra Etiopien påbörjats. Arbetet beräknas vara klart till september nästa år.

För 70 år sedan kånkade italienska soldater iväg på på 150-tonskolossen i samband med Mussolinis kolonisationsförsök av Etiopien. Trots att italienarna tvingades på flykten 1941 så blev obelisken kvar i Rom och stod länge utanför UNESCOs byggnad i den eviga staden. Men för ett par år sedan återlämnades den till Etiopien och nu är det alltså dags att åter resa den på sin ursprungliga plats i den forna huvudstaden Axum.

Detta är förstås en glädjande nyhet. Samtidigt kan jag konstatera att den farit ganska illa i hanteringen. På 1930-talet när den forslades från Axum till Rom av den italienska armén så sågades den tydligen upp i flera bitar för att kunna fraktas med båt till Italien. Nu när den skulle flygas hem igen var man tvungen att återigen såga isär den i tre bitar för att kunna transportera den hem igen. Nåja, nu är den i alla fall hemma. Grattis på FN-dagen!

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: