ÄB och klimatfrågorna

Det är bra att ärkebiskop Anders Wejryd ligger på regeringen att göra mer för att minska utsläppen för att minska Sveriges klimatpåverkan. Han efterlyser bl a ett tydligare ledarskap och poängterar att Sverige har möjlighet och ansvar att vara ett föregångsland. Det är inte svårt att hålla med och stämma in.

Samtidigt funderar jag över hur det är med Wejryds eget ledarskap och Svenska kyrkan som föregångare bland världens kyrkor. I just klimatfrågorna är det möjligt att det faktiskt är så, men i övrigt, i det som vanligen brukar räknas som en kyrkas kärnverksamheter (gudstjänst, mission, diakoni, undervisning) undrar jag om inte ärkebiskopen och Svenska kyrkan har en rätt stor bjälke i ögat.

Naturligtvis är det bra att ärkebiskopen driver också miljöfrågor, men det borde gå hand i hand med ett andligt ledarskap i Svenska kyrkan för att stärka tron på Jesus Kristus hos medlemmarna och öka tilliten till Guds ord. Hoppas att han tänker göra både och.

3 svar

  1. Läste (i Dagen tror jag) att kyrkan i världen allt oftare talar ekologi än teologi (det var i alla fall slutsatsen hos den som gjort analysen). Jag kan känna mig lite kluven inför detta och ÄBs uttalande. Inte för att det är något fel, tvärtom, men det känns som ett mycket bekvämt och politiskt korrekt område att driva opinion inom. Det är inte en oviktig fråga men det finns viktigare. Kanske är jag fast i min egen misstänklighet mot biskoparna och har svårt att se det goda…

  2. Instämmer med Erik och Simon W och tycker inte alls att ni verkar ha svårt att se det goda. Det är jätteviktigt med miljöengagemang. Men detta är inte evangeliets ”differentia specifika” mer än vad t.ex. engagemang för fasta etiska normer kring sexualiteten är. Medan kyrkan släpper på det senare upprättar den lika snabbt en ny ”syndakatalog”: kör inte bensinbilar, använd inte affärens plastpåsar, sopsortera o.s.v. – alltsammans mycket bra om än kanske inte SÅ hemskt mycket viktigare än livslånga äktenskap, undvikande av aborter, heteronormativitet gentemot dem som kan välja o.s.v. Men själva poängen är ju, som både Erik och Simon är inne på, att det viktigaste för kyrkan borde vara att stå upp för det som ingen annan står upp för och inte kan få stöd för av någon sekulär opinion ö.h.t. (vilket ju både miljösatsningar och traditionella äktenskap kan få): nämligen budskapet om försoning med levande Gud genom Jesus Kristus – som din och min enda räddning i både tid och evighet.

  3. Instämmer även i Eriks slutord: ”Hoppas han tänker göra både och” (värna både den fysiska/psykiska och den andliga miljön). ”Det ena borde ni göra och inte underlåta det andra” är ett av de viktigaste jesusorden, tillämpbart på många områden. ”Ad utrumque paratus”, som Lunds universitets valspråk lyder (”beredd till bådadera”).

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: