Ateismen vs Jesus

Har idag varit på prästkonvent som i huvudsak handlade om den kristendomskritik som just nu framförs i ett antal böcker av ”profanhumanistiska” och ateistiska företrädare. Det var en intressant presentation av några olika röster i sammanhanget och jag blir tydligt påmind om vikten av att vara välartikulerad och genomtänkt i sina argument för att bemöta denna kritik på ett vettigt sätt.

Men på samma gång tänker jag att argumentationen må vara bra eller dålig, det som verkligen har betydelse är nog ändå att våga stå fast vid en tro, inte på en religion, utan på en levande och uppstånden Herre och frälsare: Jesus Kristus. Alldeles oavsett om jag kan argumentera för det eller inte är det han som ger mitt liv en mening, det är honom jag vill följa och älska, eftersom han har älskat mig först.

Det finns en annars en uppenbar risk att vi blir så upptagna av att hitta skarpa argument för den kristna tron, att vi glömmer bort att kristendom inte i första hand är en religion utan en relation. För när kristendom reduceras enbart till ideologi, dogmatik eller filosofi, då är jag beredd att i hög utsträckning stämma in i kritiken emot den. Jesus gjorde likadant. Men Jesus erbjuder en levande och verklig möjlighet att hitta tillbaka till en hel relation med universums skapare, genom sin lidande och död, uppståndelse och himmelsfärd. Han öppnar vägen till livet, inte i teorins och filosofins värld, utan i verkligheten!

Annons

2 svar

  1. Det purfärska numret av tidskriften NOD (3/2007) behandlar just detta ämne. Rekommenderad läsning!

  2. Hej igen!
    Vill bara skriva att jag med intresse följer din blogg och dina tankegångar. Lyssnade också till dig när du besökte Karlstad i september. Även jag kan tycka att partipolitiken ofta är för dominerande i kyrkan. Tiden talar dock emot den, om några decennier kommer inte ens (s) att kunna ställa upp som parti i en viss kyrka.
    Vänligen Johan Marklund.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: