Försoning i praktiken

Läser i Dagen om hur Sydafrikas förre justitieminister Adriaan Vlok erkänt att varit inblandad i mordförsöket av Frank Chikane 1989, numera stabschef åt president Thabo Mbeki. Dessutom ska han ha redan förra året ha tvättat Chikanes fötter i ett slags försoningsceremoni.

Det är svårt att utifrån den kortfattade informationen bilda sig någon uppfattning om vad detta innebär och hur djupt försoningen går både i Vlok och i Chikane. Däremot är det helt klart att den försoningsprocess som Sydafrika arbetat med sedan Apartheids fall är mycket intressant. Att den också tar sig så konkreta uttryck som ceremoniell fotatvagning ger en särskild tyngd och synlighet åt försoningen. I det avseendet har den sydafrikanska försoningen verkligen något att lära oss andra, nämligen att låta försoning ta sig konkreta uttryck i symbolhandlingar och liturgier.

Liksom Gud blev människa för att åstadkomma försoning genom Jesu människoblivande, död och uppståndelse, så behöver all försoning bli kött och landa i inte bara i orden, utan även i våra kroppar. Återstår för oss att lära oss och finna former som fyller motsvarande funktion här, att synliggöra, konkretisera och inkarnera.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: