”Kebra Nagast” och polygami

Ojdå, jag klippte visst inte gräsmattan idag heller (borde ha gjort det redan för ett par dagar sedan), men det är rätt skönt att sitta på altanen och läsa en god bok istället. Dessutom har det varit alldeles för varmt idag för att slita bakom gräsklipparen.

Idag har jag till slut kommit mig för att läsa det gamla etiopiska legendeposet Kebra Nagast (ung. ”Konungarnas ära”). Jag har haft boken stående i bokhyllan i flera år, men inte förrän nu har det alltså blivit av att ta itu med den på riktigt. Pinsamt egentligen, att den inte har blivit läst tidigare, eftersom det är ett klassiskt verk för alla Etiopien-intresserade. Skriven som den är senast på 1200-talet (möjligen flera hundra år tidigare) gör den dessutom till ett av de absolut äldsta litterära verken från Afrika söder om Sahara. Den är för övrigt inte särskilt lång, utan lär nog vara genomläst innan veckan är slut. Kul i allafall att få ytterligare några ledtrådar till tydningen av den traditionella seriemålningen över Etiopiens historia jag har på vardagsrumsväggen.

Lustigt nog fanns dessutom en anspelning på det i Sverige dagsaktuella fenomenet polygami. Författaren till Kebra Nagast lyckas elegant förklara varför kung Salomo fick ha 400 hustrur och 600 konkubiner, medan det numera (läs: senast 1200-talet) endast är tillåtet för en man att ha en hustru. Jesus Kristus tycks vara den stora skillnaden, även om jag måste erkänna att jag inte helt hängde med i argumentationssvängarna 😉

Ett svar

  1. Inte vet jag hur boken förklarar det, men äktenskapet är ju en avspegling av förhållandet mellan Kristus och Kyrkan. En man som har flera hustrur förkunnar alltså offentligt att Kristus är otrogen, eller åtminstone att Han har mer än en Brud.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: