Prästers brott

Präster är inte ett dugg bättre än andra. Och inte så särskilt mycket sämre heller. Vi är ungefär som folk är mest. Fast ibland med ett stort förtroendekapital att axla och förvalta. Ibland inte det heller…

Och när det gäller förtroenden är det också viktigt att det finns strukturer i organisationen som hjälper till att hålla oss människor inom sunda och vettiga gränser. Det gäller nog om allt ledarskap, men inte minst andligt sådant. Därför är det mycket bekymmersamt om präster ska kunna komma undan brott lindrigare än andra. När det gäller katolska kyrkans inställning till sexualbrott verkar det ha funnits och kanske fortfarande finns en sådan praxis. Detta är dessvärre kanske inget unikt för just katolska kyrkan. Men i DN skrivs det idag om att just påven skyddar brottslingar.

Att smussla undan den typen av övergrepp och brottslighet leder naturligtvis inte till något gott, även om det kortsiktigt kan vara det enklaste. Men allt ska en nån gång bli uppenbart, förr eller senare. Och det borde kyrkan veta om någon.

Sen är det också frågan hur mycket som egentligen är sant och vad som är medias vinklar på hela storyn. Tystnadsplikten och allt det som skyddas av den kan ibland spela oss märkliga spratt.

2 svar

  1. Katolska kyrkan har sitt, och svenska kyrkan sitt. Ibland undrar man vad som är värre, kanske det är lika värst.
    Överallt där det finns hyckleri där blir det hemskt.
    Men det enda jag kan göra är att var kristen där jag är, och ryta när det spårar ur runtomkring.
    Men man kan bli less många gånger. Man kan också bli väldigt less på präster, men det blir nog alla kyrkomusiker då och då….och kanske ni blir trötta på oss också, vem vet?

  2. Vatikanen stinker. Förutom skydd av pedofili, lurar man låutbildade afrikaner att HIV sprids (SPRIDS) av kondomer. Resultatet är miljoner döda. Man värnar om livet. Det stinker.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: