Tänk på vilodagen

Sedan Anndag pingst blev vardag i almanackan har pingsthelgen blivit en ”vanlig” helg, dvs affärerna har öppet som vilken söndag som helst. Är det någon som är förvånad? Möjligen Sten-Gunnar Hedin, åtminstone av hans kommentarer i DN att döma. Inte tror heller jag att hans uppmaning till återhållsamhet och sans har någon som helst verkan.

Däremot skulle vi alla må bra av att ta det tredje budet (Tänk på vilodagen, så att du helgar den) på betydligt större allvar än vad som är fallet idag. Stress och utbränning är bara små symptom på det alltför uppskruvad liv de flesta av oss lever. Att till och med Gud vilade på sjunde dagen är väl ett tecken så starkt som något. Gud vet att det inte hjälper att bara prata. Alltså går han före med gott exempel. Den som vill följa efter är således i mycket gott sällskap!

Ett svar

  1. Att pingsthelgen är en vanlig helg förvånar bara dem som lever i illusonen av att vi fortfarande är ett kristet land. För den som låtit sig upplysas lite om Sveriges plats på listan över sekulariserade länder, vet att Sverige ligger nästan i topp. Sverige är bland Världens mest sekulariserade länder på jorden. Sett utifrån det perspektivet så ligger Ugglas låt från melodifestivalen helt rätt i tiden, vi handlar och köper som aldrig förr. Att annandag pingst inte länge är en röd dag har mer att göra med att den förra regeringen insåg att deras första maj tåg blev allt mindre besökta och då beslutade de att dra in hela landet i den röda vågen, vilket man förstås får tycka vad man vill om.

    Till slut, att helga vilodagen är mycket viktigt. Jesus talade om att sabbaten var till för människan. Detta säger oss att vi inte ens behöver, (vilket jag dock gärna gör) dra kristna slutsatser om att ta en dag ledigt i veckan, det räcker med mänskliga argument. Men det klart mänskliga argument är i ordets rätta bemärkelse mycket starka då Jesus var både människa och Gud på samma gång och han helgade vilodagen. Han helade vid något tillfälle men det var för att rädda liv och att rädda liv går före lagens krav enligt den muntliga Toran.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: