Kyrka i förfall

Dagens Brännpunkt i SvD är skriven av Lars B Stenström och Lars Ekblad angående tillsättningen av domprosttjänsten i Visby. Bägge sökte, utifrån goda meriter, men ingen av dem fick tjänsten. Istället gick den till den betydligt mer oerfarne (men knappast nån novis, som påstås i artikeln) Mats Hermansson. Stenström och Ekblad talar i egen sak, vilket kan tyckas problematiskt, men samtidigt finns en del saker i deras artikel som visar på hur subjektivt och godtyckligt det verkar ha gått till.

Att vara ”handboksfundamentalist” måste väl vara något av domprostens profil-uppgift näst biskopen. Att präster ute i stiftet experimenterar och prövar nya uttryck kan väl ha sin poäng, men på så centrala tjänster som domprosttjänster bör väl rimligen kontinuitet och stabilitet vara viktigare karaktärsdrag.

Alldeles oavsett hur gången varit tänker jag att detta bara är ytterligare ett tecken på en kyrka i sönderfall. Desto viktigare att vi på gräsrotsnivå tar ansvar för vår lilla plätt av kyrkans stora åker. Om inte stiftsledningen kan visa en väg måste vi finna den och följa den själva.

Indirekt blir detta en uppmaning till än intensivare förbön för kyrkan och för alla de människor som får allt svårare att uppfatta det frihetens evangelium som det är kyrkans uppdrag att leva och förkunna. Låt oss be om nytt liv för den djupt splittrade och näst intill döende Svenska kyrkan. Återuppståndelse är väl något av Guds specialitet, så det finns ingen anledning till egentlig oro även om kyrkan tillsynes håller på att helt falla i bitar. När Guds Andes vind får blåsa, då kan också Svenska kyrkan bli det hon är kallad att vara!

Sen undrar jag om Stenström och Ekblad verkligen skulle velat ha domprosttjänsten i Visby. Ingen av dem verkar ha något vidare förtroende för biskop Koskinen, så varför de är så besvikna över att slippa vara alldeles i närheten av honom kan jag inte riktigt förstå 😉

9 svar

 1. Kanske N-priskommitté kan hjälpa till för att reformera kyrkan med sina sanningar ? Hittade budbärare i RNA och vi vet att bärare i religioner kallas för Gud.
  Det finns 140 olika uttryck för Gud i Bibeln och bärare är troligen 141:a !

 2. Bekanta tycker så illa om kontraktsprosten i Tysslinge och Vintrosa att de har gått ur svenska folkkyrkan. Ännu fler verkar ha gått ur för att de inte gillar biskop Koskinen.What a filthy lot!

 3. Nå men inte är det väl så farligt, inte överallt iallafall. Jag menar, inte här. Utan att avslöja för mycket så bor jag i Rosenius hemtrakter. I helgen har vi ekumenisk pingstkonferens, och inte kan man säga att kyrkan helt har fallit sönder än. Eller om man gör ett besök i S:ta Klara i Sthlm. Inte har det väl alldeles dött där heller? Nog har väl Herren några hundra som ännu dricker ur bäcken?

 4. Runar, om människor väljer att lämna Svenska kyrkan enbart pga enskilda företrädare för densamma, är det naturligtvis sorgligt, men samtidigt oundvikligt. Kyrkan har alltid och kommer alltid att bestå av olika människor och ingen kan vara alla till lags. Olikheterna måste få finnas, men småaktigheter och bitterhet är ingen hjälpt av. Därför: säg hej till besvikelsen och låt Anden leda. Det finns alldeles för många spännande utmaningar i vår kyrka för att vi ska ägna tid åt det som är tokigt. Friskt mod!

 5. Magre, naturligtvis är det inte så illa överallt. I Klara kyrka var jag förresten för en vecka sen och det är alltid så inspirerande att träffa människorna där. Samtidigt, om vi ser till genomsnittet i vår Svenska kyrka, då är det väldigt mycket som pekar i en annan riktning. Men precis som jag skrev finns det egentligen ingen anledning till oro. Guds kyrka kan aldrig gå under. Sen kanske den inte kommer att se ut som Svenska kyrkan, men den kristna kyrkan kommer att bestå i en eller annan form intill dagen då Jesus kommer tillbaka. Därför är det också så viktigt att vi som vill följa honom inte ger upp, utan envist fortsätter att visa på evangeliet om Jesus Kristus, han som är den ende som kan ge verklig befrielse och hopp till människor i vår tid.

 6. Jag brukar tänka att det enda jag egentligen kan göra är att vara kristen själv. Och så peka på det som är fel. Men pekar man för kraftfullt så är risken stor att man stöts ut, så jag brukar vara ganska mild. Mycket mildare än jag skulle kunna vara. På nåt sätt är det ju ändå på lokalplanet man verkar, det är där tron ska utövas, det är där det positiva sker för min del. Så får väl flummarna hålla på med sitt nån annanstans, jag tänker då inte störas av det. Det blir fel om man fastnar i ”kyrkokritik” också. Men för min del brukar det alltid blir så att då träffar jag på nån riktigt from gammal präst som verkligen är bra och så orkar man ett tag till…
  Här där jag är pågår en lite stilla väckelse, så det känns ganska bra för tillfället. Nästan lite halleluja med många bönesvar och sånt…

 7. Pasterik, Om du bortser byggnaden som kan gå under vad har du kvar ? Du har kvar kontakterna mellan människor och till Gud – eller hur ? Kontakterna mellan människor handlar om information som går åt båda håll d.v.s. frågor och svar. Så slutsatsen blir att utan information går kyrkan under – tyvärr !
  Om Jesus kommer tillbaka måste han börja sitt arbete från livets lagar och den dubbelinriktade information som vetenskapen eller kyrkan inte erkänner i dag trots att religioner grundar sig just på detta underverk ”prata med Gud”. Det var Jesus eller profeterna före Jesus som upptäckte detta – allting var skrivet färdigt vad som kommer att hända – innan Jesus föddes !
  Om Jesus kommer då vet vi precis vad han måste göra – varför kan vi inte göra det själva – varför måste vi vänta på ? Det är ju fantasin som har makten !

 8. ”När Guds Andes vind får blåsa, då kan också Svenska kyrkan bli det hon är kallad att vara!”

  Problemet är väl just att Guds Andes vind inte får blåsa genom Svenska Kyrkan. Istället blåser politikens trendnervösa vindar, för hon är både politiserad i sina egna beslutande organ och ärkebiskopen tillsätts av regeringen. Det är uppenbart att det inte är Gud som står i centrum i Svenska Kyrkan. Inte Bibeln heller.

  Så vad är Svenska Kyrkan kallad att vara? Och av vem, egentligen?

  Deux vult.

 9. Det fantastiska är ju att Guds Andes vind blåser på många håll i Svenska kyrkan. Kanske inte i de styrande organen i första hand, utan i de små lokala sammanhangen. Nu är det inte heller regeringen som tillsätter ärkebiskop eller någon anna biskop heller för den delen. Men visst har de politiska partierna alldeles för stort inflytande.
  Till detta kommer att Svenska kyrkan har en kallelse att förmedla evangeliets glädjebud om befrielse och nytt liv genom Jesus, också till Sveriges folk. Jag är rätt övertygad att den kallelsen kommer från den allsmäktige, treenige guden. Så tror jag.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: