Palestinsk visdom

Diakon- och prästdagarnas dag två inleddes med laudes i Olaus Petri kyrka i morse. Därefter följde en av höjdpunkterna: Mitri Raheb, palestinsk luthersk präst från Betlehem, som delade med sig av sina erfarenheter av hur trovärdighet byggs i en omöjlig kontext, se nedan.

Efter två sessioner med seminariesamlingar av olika slag avslutades dagen med en sändningsmässa i OP kyrka. Då fick möjlighet att påminna oss om och förnya våra prästlöften under ledning av biskop Hans-Erik Nordin, som också celebrerade mässan. Vilken fest! Med en organist som Ulf Samuelsson kan psalmsång omöjligt bli något tråkigt. Vilken glädje att få fira gudstjänst så fullödigt och inspirerat, där liturgin fylls till brädden av liv: en fest inför Guds tron!

Några av Mitri Rahebs tio lärdomar om kyrkans trovärdighet (som jag uppfattade dem):

1. Vikten av att lyssna, också till det som inte sägs. Att lyssna och sedan våga leda är att vara trovärdig.

3. För att vara trovärdig behöver kyrkan hålla fast vid sin kallelse och förbli i den. I Mellanöstern talas mycket om fredssamtal, utan att dessa leder någon vart. Det är fredsstiftarna som prisas saliga av Jesus – inte fredstalarna.

6. En profetisk röst måste ibland också tala emot sitt eget folk. Guds rike är alltid större än våra nationaliteter.

8. En trovärdig kyrka förkunnar uppståndelsen mitt i dödsskuggans dal. Kyrkan ska praktisera det kristna hoppet, vilket inte är detsamma som optimism. Hopp är att förändra verkligheten, inte att vänta och se om verkligheten (förhoppningsvis) förändras till det bättre.

10. Peka på Honom! Visa på Jesus! Nåden innebär att vi inte kan åstadkomma trovärdighet, men att han gjorde det åt oss. Därför behöver vi inte oroa oss över vår frälsning, utan kan obekymrat och befriat ägna åt oss att arbeta för att förbättra människors levnadsvillkor.

Se också: http://www.holyland-lutherans.org/index.html

2 svar

  1. Bra tips. Det kan inte var lätt att föra en dialog i Israel idag. Jesus är den som kan ena alla religioner, Judar, Muslimer, Kristna osv. men han kan bara göra det om alla ger sitt hjärta till honom för det är först då frid som övergår allt förstånd kan fylla tankar och liv. Punkt nummer 6 talar just om detta, att en profetisk röst måste tala emot det som är populärt och det som man i mänsklig kraft försöker lösa. Men att presentera Jesus är alltid rätt och denne mans 10 steg är en god hjälp för hur detta skall gå till.

    Tack för insikter!

    Markus

  2. Visst är det så. Det är först i Jesus som fred verkligen är möjlig. I det sammanhanget gjorde Mitri Rahebs punkt 8 särskilt intryck på mig. Att praktisera hoppet i en hopplös situation är väl att inse att vi aldrig kommer dithän att alla låter Jesus leda, men trots detta leva ut hoppet. Hopp trots allt. Den kristna människosynen är synnerligen pessimistisk, men trots det finns det ingen religion som står för ett så klart hopp som den kristna tron. Människan klarar det inte, men tack vare försoningen i Kristus kan vi praktisera ett hopp som förändrar världen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: