Doctare om andligt ledarskap

Cristina Doctare skriver på Brännpunkt i dagens SvD om behovet av andliga ledare som vågar vara just andliga ledare. Nog har hon rätt – det är alldeles uppenbart – och vi är många som längtar efter den slags förnyelse eller uppvaknande hon beskriver.

Samtidigt är det rätt många öppna dörrar hon slår in. Varken materialismen eller konsumismen har någonsin haft och kommer aldrig att ha svar på livets frågor. Och precis som Doctare skriver behövs en värdegrund för samhället och i vårt land har den värdegrunden varit den kristna tron. Hur det är med den saken idag går väl att diskutera, men helt klart är att det inte är okontroversiellt att hävda att Sverige har eller åtminstone borde ha en kristen värdegrund.

Ändå behövs den! Och den behövs som aldrig förr! Och då är det väl helt logiskt att en sådan värdegrund också behöver förespråkare och ledaregestalter av kött och blod – alltså inte bara abstrakta teorier. Men sunt andligt ledarskap är inte så lätt att åstadkomma och inget man forcerar fram i en hast. Som allt sant andligt ledarskap tar det lång tid och kräver mognad och uthållighet för att växa fram. Under tiden får vi finna oss i att efter bästa förmåga söka oss fram på egen hand och med hjälp av varandra. Kanske behöver vi också se oss om i världen och söka goda förebilder på annat håll.

Doctare avslutar sin artikel med en fråga om var de andliga ledarna finns, men var skapas förutsättningarna för att fylla det tomrum hon beskriver? Hur skapar vi en miljö där andliga ledare fostras? Det kanske är en ännu viktigare fråga?

3 svar

  1. Intressant inlägg. Men finns det inte här en allvarlig sammanblandning mellan församling och stat? Det tycks nästan som om du förespråkar en statsreligion?

  2. Nej, jag tror inte att vi ska ha någon statsreligion. Men jag tror att det är den kristna värdegrunden som är det fundament som vårt samhälle är byggt på. Därför kommer det innebära en nedmontering av det jämlika och demokratiska samhälle när vi alltmer fjärmar oss från den grund vårt samhälle är byggt på.
    Vi kristna skulle också behöva bli mer frimodiga i att visa på den kristna trons samhällsbyggande och stabiliserande kvaliteter.

  3. vibhuti medicinaska-

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: