Miljövänliga borgmästare

Så oerhört glädjande att se att miljömedvetandet börjar vakna också i USA. Över 500 amerikanska borgmästare går till samlad aktion och bejakar Kyoto-protokollet. Därmed kommer också vi i det något mer miljövänliga Europa att ställas inför nya utmaningar. Snart går det sålunda inte att peka på Amerika som den stora miljöboven, utan också vi måste ta ytterligare steg på väg mot en hållbar livsstil.

Men inte minst kan den amerikansk omsvängning bli en tydlig signal till utvecklingsländerna att låta miljötänkande finnas med. Så länge den amerikanska ekonomin går före miljön, hur ska man då kunna motivera utvecklingsländerna att också satsa på miljövänlighet? Hittills har de t o m med viss rätt protesterat emot att den rika världen använder miljöargumenten för att hålla den ekonomiska utvecklingen tillbaka i den fattigare världen. Bara om den rika världen vågar gå före kan miljöargumenten bli trovärdiga.

Det kan nog inte poängteras för mycket att vi har ett ansvar att förvalta den skapelse Gud har satt oss att råda över. I det uppdraget ingår att överlämna en planet som går att överleva på inte bara för människor, utan för alla levande varelser och organismer, både djur och växter. Och det är bara människan som kan ställas till svars för hur det går.

Annons

3 svar

  1. Det är ju lite lustigt att USA som väl för anses som det mest kristna land i världen, med en ledare som kallar si ”born again christian” är det landet som i det stora hela skiter mest i miljön.
    Sverige å andra sidan som är en av de absolut minst kristna(religiösa) ligger i absolut världstopp när det gäller miljömedvetenhet.

  2. Jo, det är ju ingen vidare reklam för kristen tro, direkt. Nog finns det anledning till självrannsakan och omvändelse på det området allt.

  3. På pricken!! Jag vill passa på i sammanhanget att slå ett slag för en vegetarisk/vegansk livsstil. Enligt FN står köttindustrin för 18% av världens totala utsläpp av växthusgaser (mer än transportindustrin!). Dessutom är köttindustrin mångdubbelt mer resurskrävande än odlandet av växter och därför också en global rättvisefråga. Köttkonsumtionen har ökat i världen dom sista decennierna, men jag tycker GT-profeternas Gudsrikesvision som också verkar innefatta fred mellan djur och människa (tex Jes 65:25, 11:1-10) är något att eftersträva (Mt 6:33). Enligt Jesus har Gud omsorg även om djuren och när vi därför kan leva gott utan att äta djur så tycker jag detta är bättre.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: