Fildelning vs Somalia

Skrämmande tycker jag att människor kan engagera sig så till den milda grad i att försvara en företeelse som uppenbarligen rör sig i ett gränsland till det olagliga, nämligen fildelning. Samtidigt som man ägnar tid åt att försvara sin sk ”rätt” att kopiera andras musik, filmer, spel osv, som knappast ha med överlevnad eller mänskliga rättigheter att göra, tycks man helt obekymrad över situationer som innebär lidande och död för tusentals, ja t o m miljontals människor.

Igår bloggade jag om att fildelning är stöld. Kanske är det delvis fel att använda begreppet stöld i sammanhanget. Vissa av kommentarerna har fått mig att förstå att det borde heta andra saker. Nåja, ungefär samtidigt bloggade jag om Unicef:s rop på hjälp för krigsdrabbade i Somalia.

Inlägget om fildelning visades 164 gånger under gårdagen medan det om Somalia bara visades 2 gånger. Det säger allt om människans självupptagenhet. Visserligen hade fildelningsinlägget en direkt länk från SvD, men så fort man öppar det kan man också klicka på Somalia-inlägget. Vi är uppenbarligen mer intresserade av att slå vakt om möjligheten att hämta hem sånt som andra slitit med utan att betala för det, än att bry oss om människor i nöd. Om man nu tycker att allt ska delas borde väl det också kunna utsträcka sig till mat, kläder, medicin, fred, demokrati osv? Cyniskt.

Annons

2 svar

 1. Det är inte så konstigt att folk interesserar sig mer för det närliggande and det som händer i fjärran. – Två killar som mejas ned av en full bilförare får större rubriker än en bilbomb i Bagdad som dödar tiotals.

  Fildelningsfrågan har legat latent och pyrt under flera år. – Det finns ungefär en miljon fildelare bara i Sverige och de har känt sig orättvisst behandlade av våra politiker/massmedia. – Igen kratful röst har kunnat företräda fildelarnas interessen när Bodström beslöt sig för att skärpa upphovsrättslagen for ett antal år sen – De som fick säga sitt och fick tyngsta inflytande på den nya lagen var företrädare för de AMERIKANSKA musik- och filmbranchen – som hade miljontals kronor till sitt förfogande för att påverka både politiker och massmedia. – Det är DET som gör många så upprörda.

  Det märks tydligt att du inte har satt dig i ämnet – utan bara aningslöst härmar efter Antipiratbyråns osakliga propaganda.

  a) Nej – fildelning av upphovsrättsskyddat material är inte stöld. – Igen har någonsin åtalats eller blivit fälld för stöld i det sammanhanget.

  b) Att DELA med sig (och ta del av) av vad man har(på sin hårddisk) – helt utan ekonomiska interessen – uppfattas av de flesta fildelare som en god social och mänsklig gärning – ungefär som Jesus som delade (kopierade) med sig bröd och fisk åt en hungrig massa – det är Antipiratbyrån och okunniga politer/journalister som har förvrängt verkligheten – vit=svart och vice versa.

  c) Ingen OBJEKTIV undersökning har hittintills kunna bevisa att musik- och filmindustin och artisterna verkligen lider mätbara förluster pga fildelning. – Antipiratbyrån räknar med baken – en nedladdad låt=missat försäljning – vilket naturligtvisst är löjligt – Idag kan en fildelare ha hundratals nedladdade låtar i sin MP3 spelare – Hans skulle naturligtvisst inte alls ha köpt alla dessa om inte fildelning existerade.

  d) Fildelning har gjort fildelare till kulturkonsumenter – många lyssnar nu på musik som de aldrig annars skulle lyssna till – och ser filmer och TV shower de aldrig annars skulle se. – Internet är som en stor bibliotek där vanlig folk utbyter kultur med varandra – helt gratis.

  f) Det är inget krig mellan lagen och kriminella – utan ett krig mellan en FOLKRÖRELSE utan ekonomiska muskler och samordnade propagandamöjligheter och giriga AMERIKANSKA storbolag som spenderar miljoner över hela världen för att kväsa dem. – I förlängningen hotar dessa bolag DEMOKRATIN eftersom fildelning som företeelse endast kan bekämpas med utökat kontroll av ALLA internet användare – och har du följt debatten ser vi oroande tecken åt det hållet – både här i Sverige (Odenberg förslaget) och inom EU (IPRED2 direktivet)

  Sett ur den synvinkel kanske alla kommentarer till ditt ”fildelningsinlägg” int är så konstiga. – Nästa gång kan du kanske försöka med något annat exempel – ett som du har större kuskaper om

 2. Nejdå, inte är det så underligt att vi har lättare för att engagera oss i det som ligger nära. Vi människor fungerar ju så. Ändå är det bekymmersamt att det är så. Jag vill heller inte utmåla mig själv som bättre i sammanhanget, men låt oss hjälpas åt att skaffa oss rätta proportioner och prioriteringar! För mig blev fildelningsbloggandet en tydlig påminnelse om det behovet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: