Oroligheter i Tallinn

Obehagskänslorna kommer krypande när jag i SvD, DN och på BBC:s hemsidor läser om kravaller och vandalisering i Tallinn med flera platser i Estland till följd av flytten av den omstridda bronsstatyn. Än finns det väl ingen överhängande risk för storpolitiska konsekvenser, men sitationen skulle lätt kunna urarta om det vill sig illa. Ryssland är inte att leka med och att reta den stora björnen i öster alltför mycket kan visa sig direkt farligt för fred och stabilitet i regionen. Tongångarna på sistone från Moskva är inte särskilt hoppingivande, vilket kommenteras i dagens ledare i SvD.

Alldeles oavsett vad som händer finns det anledning även för oss i Sverige att fundera över vår solidaritet med våra grannländer och vårt ansvar för frihet och demokrati i vår del av världen. Att svensk neutralitet inte varit så neutral som den förespeglats är väl ett känt faktum. Ändå har den svenska neutraliteten gett Sverige ett manöverutrymme och en medlarposition som åtminstone tidvis bidragit på ett positivt sätt i världspolitiken. Storpolitik är naturligtvis svårt, och inte så renhårigt som man skulle önska, men det är verkligheten och vi kommer inte undan den.

Därför finns det också anledning att fundera över hur vi ska agera om t ex situationen i Estland skulle leda till en väpnad konflikt med Ryssland och en eventuell rysk invasion. Oavsett vems felet skulle vara, en klanting estnisk regering eller en snarstucken rysk, så kommer det i så fall leda till död och stort mänskligt lidande. Hur tar då vi vårt ansvar för att förhindra en sådan konflikt och hur agerar vi om den nu skulle komma, för att minimera lidandet och hjälpa människor i nöd? Antar att utrikesdepartementet redan har funderat över det, men kanske behöver vi var och en påminna oss om att världen inte är god?

8 svar

 1. Nej, ingen väpnad konflikt Estland – Ryssland. Ekonomiska sanktioner från Rysslands sida eller brytningen av diplomatiska relationerna mellan länderna är absolut möjliga, men inte något mer.

  Läget i Estland förefaller dock vara allvarligt. Det värsta som kunde hända har hänt – landet är faktiskt delat på ”estniskt” och ”ryskt” läger. Så varit det även innan dessa kravaller, men nu ses det absolut tydligt…

 2. Här ser vi ännu ett exempel på hur-högst uppenbart- heterofilkillar med noll innanför pannbenet gapar och pratar med knytnävarna för femtioelfte gången.

  Ingen världsnyhet precis.. samma självupptagna manliga överlägsenhet ser vi ju i manlig lagspport i sverige.. både på bollplan och läktaren och utanför arenan.

  Ge polisen befogenhet att med en sax klippa av den styva sportpitten på plats, så lär det idrottsliga ”ordningsproblemet” försvinna över en natt.

 3. ”Uppvaknande Ryss”, låt oss hoppas och be att du har rätt i din bedömning av risken för väpnad konflikt Ryssland – Estland. Men som du skriver är läget ändå allvarligt. Problemet med en etnisk uppdelning är långt ifrån unik för Estland, men likafullt sorglig och hämmande för hela samhällsutvecklingen.
  Som kristen ställs jag också inför självrannsakande frågor om hur jag i det sammanhang jag står i bidrar till att överbrygga klyftor mellan människor och hur jag tar emot och ger vidare försoningen i Jesus Kristus.

 4. ”Exodus”, detta låter föga konstruktivt. Det är upplopp det handlar om – inte idrott…

 5. Nu får du släppa korset och sluta skrika ”undergången är här!”
  Ge oss några skäl för varför en nation som Ryssland ska invadera Estland och vad de har att vinna på det nu år 2007?! Är det för de ofantliga estniska tillgångarna? Kan det vara för den nazistvridna befolkningen? Behöver de kanske fler munnar att mäta? Knappast! Vill Ryssland attackera ett EU-land kanske?
  Typiskt en guds tjänare att häva ur sig saker utan vilken som helst förankring i verkligheten.

 6. Det är häpnandsväkande men enå historiskt förankrad att media samt folk i Sverige inte förstår vilken rlände folken i Europa genomgick under den tid då Sverige stötade nazismen och de härjade lös i Europa med vapen och rekryter från även Sverige!
  Man förstår de som allierade sig med nazismen, ok.
  Men vad skulle hända om Tyskarna tog bort monnument över USA”s döda i samma tid?
  Fvara mif nu…, säger låten.

 7. ”Bolibompa”, du tar då i. Jag hoppas också att någon väpnad konflikt mellan Estland och Ryssland inte alls är nära förestående. Däremot är jag så pass mycket realist att jag tror att det inte går att utesluta till hundra procent. Människan är inte ett dugg godare idag än för femtio år sedan. Och det tror jag är en viktig insikt, för det är just när vi tar frihet och demokrati för självklara som de verkligen är i fara. Det är nämligen värden som varje generation behöver göra till sina. Vi lever i ett samhälle där dessa värden har erövrats under lång tid och som är väl etablerade. Men de är långt ifrån så grundade att de inte behöver återerövras gång på gång. Det ingår i livsbetingelserna i den här världen.

 8. Alla verkar ha glömt att ryssar plockat hem en mostvarande staty från Vilnius: googla ”Cherniakhovsky”…

  General Chernyakhovsky was buried in Vilnius, Lithuania, near a square named for him. After Lithuania declared its independence of the Soviet Union in 1990, Chernyaknovsky, among many others was declared an ”occupant”, and his body was transferred to Russia and reburied at the Novodevichy Cemetery.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: