Wejryd nobbas av Mekane Yesus-kyrkan

Svenska kyrkan liknar alltmer en förvirrad sekt. Enligt Dagen är det allt fler kyrkor runt omkring i världen som begränsar sina relationer med Svenska kyrkan. Ärkebiskop Anders Wejryd är inte längre välkommen till Mekane Yesus-kyrkan i Etiopien i sommar.

Ändå verkar han inte riktigt förstått saken när han kommenterar det hela med att ”det finns några som inte delar vår uppfattning”. Undrar just hur han definierar ordet ”några”? Mekane Yesus-kyrkan har över 4,5 miljoner aktiva medlemmar. Den är, som jag tidigare bloggat om, därmed i praktiken världens största lutherska kyrka.

För övrigt är det en mindre skandal att Wejryd och hans företrädare inte svarar på de brev som skickats från våra systerkyrkor både i Afrika och Baltikum. Den ödmjukhet som Kersti Karlsson, EFS-missionär i Addis Abeba efterfrågar, lyser fortfarande med sin frånvaro. Att lyssna till andra kristna är inget som värderas i den politiserade Svenska kyrkan, än mindre när det handlar om kristna i den fattiga delen av världen. De är ju bara afrikaner…

Ur EFS perspektiv är detta en mindre katastrof, eftersom Mekane Yesus-kyrkan är den kyrka vi har längst och intensivast gemenskap med. I många EFS-sammanhang skulle jag tro att man känner en mycket starkare gemenskap med Mekane Yesus-kyrkan än med Svenska kyrkan. Försämras relationerna ytterligare mellan Svenska kyrkan och Mekane Yesus-kyrkan kommer EFS tvingas att välja sida.

Även Svenska Dagbladet rapporterar om Mekane Yesus-kyrkans beslut att inte välkomna Wejryd & co.

2 svar

 1. Intressant att hitta ännu en EFS:are som verkar leva i en illusion om att EFS inte är en del av Svenska kyrkan. Där verkar hos vissa inom EFS finnas någon slags osynlig skiljevägg mellan ekonomiskt stöd och samarbete om annat än ekonomi. Trist nog dyker den fram i populistiska bloggar som denna.

  Inte tog väl Svenska kyrkan avstånd från EFS när stiftelsen kritiserades för sin feghet i frågan om könsstympning inom i Etiopien? Jag vill minnas att frågan inte ens nämndes i Dagen.

  Om Svenska kyrkan vägra ta ställning i frågor där andra tycker annorlunda, ska vi då riva upp beslutet om kvinnliga präster också?

 2. Eftersom jag själv är präst i Svenska kyrkan och engagerad medlem i EFS har jag rätt bra koll på att EFS är en självklar del av Svenska kyrkan, men en självständig sådan.

  Vill också påminna om att det inte i första hand var EFS som kritiserades angående könsstympning, utan just Mekane Yesus-kyrkan. Detta lyfts fram i ett klargörande på EFS hemsida. Trots detta har naturligtvis EFS ett ansvar för att frågor som rör denna slags destruktiva traditionella bruk, men knappast hela ansvaret. Det hör också till saken att EFS även har kritiserat Mekane Yesus-kyrkan på olika punkter genom historien.

  Likafullt står faktum kvar att Svenska kyrkan blir alltmer isolerat i den världsvida kyrkans gemenskap och frågan kommer säkerligen upp i EFS framöver om vilken kyrka vi har starkast lojalitet gentemot: Svenska kyrkan (som vi hör hemma inom) eller Mekane Yesus-kyrkan (som vi varit med att bygga upp, men som sedan länge står helt på egna ben).

  Vad gäller ämbetsfrågan kan knappast beslutet att prästviga också kvinnor tas tillbaka eller rivas upp. Kyrkan behöver både män och kvinnor i prästtjänsten. Däremot borde det vara möjligt att verka som präst även om man inte anser att kvinnor kan vara präster.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: