Ulf Ekmans nya upptäckt

Vi lever sannerligen i en spännande tid. Idag skriver Ulf Ekman i Svenska Dagbladet om hur olika kristna grupper finner varandra kring Bibeln och bekännelsen. Och han har nog rätt i mycket, men samtidigt finns en del fundamentala skillnader som man nog kommer att svårt att överbrygga. Församlingssyn och ämbetssyn är två områden där de nämnda rörelserna säkert kan föra samtal, men knappast komma till en samsyn inom överskådlig tid. Men det är ändå glädjande att nyfikenheten och vilja till samtal finns. Sen kan man ju fundera över om entusiasmen över den nyfunna gemenskapen är lika stor från alla håll. Kanske är det i första hand Ulf Ekman som gläds över att ha hittat tillbaka till sina rötter?

5 svar

 1. Jag tycker det låter positivt och helt rätt.
  Om pastor Ulf kan tala på Nyhemsveckan så kan han väl få tala på Oas-konferens…. Inte bara han skulle bli glad.

 2. Är kluven i min inställning till Ulf Ekman och Livets ord. Å andra sidan är det lite facinerande att församlingen börjar återupptäcka sina rötter i de historiska kyrkorna, det känns som ett mycket glädjande mognadstecken. Och jag delar verkligen hans glädje över att fromma kristna alltmer finner varandra över gamla gränser.

  Å andra sidan har LO tidigare varit bärare av tankar som känns svårt att beteckna som annat än irrläror. Det kommer att krävas prov på stor klokhet och ödmjukhet från Ekmans sida för att återupprätta förtroendet. Något han dessvärre inte visade mycket av i ”Tro” häromveckan. Programmet handlade om tidigare uttalanden om barnaga och UE blånekade framför kameran när han fick frågor om vissa uttalanden. Naturligtvis spelades sedan inspelningarna av samma uttalanden upp. Helt oavsett om aga är rätt eller fel och trots att Tro-redaktionen rätt tydligt var ute efter Ekman så skadar sådant den kristna kyrkan. Jag frågar mig om ett sådant beteende anstår en kristen ledare?

 3. Nog har Ulf Ekman en hel del att göra upp med innan han är ”rumsren” igen. Men det är det å andra sidan många som har. Att katolska kyrkan skulle vara beredd att inleda någon form av djupare samarbete med LO är naturligtvis otänkbart även i framtiden, men samtala kan man ju alltid göra. Detsamma gäller de delar av Svenska kyrkan som Ekman står i kontakt med. Men som sagt, det är positivt med dialog.

 4. Det är roligt att Ulf Ekman och livets ord nu under de senaste åren börjat intressera sig mer och mer för syskon i andra samfund och för enhet.

  Det är en ny tid på väg och jag måste säga att enligt min mening går Livets Ord i täten när det gäller att bjuda in till samtal och sammarbete.

  Ett måste för alla som är intresserade av denna rörelse är att titta på samtalskvällarna som finns utlagda på livetsords hemsida. Där samtalar Ekman med Göran Skytte(högkyrklig), Carl Erik Sahlberg(St.klara församling) , Anders Aborelius (Katolsk Biskop) med flera. Dessutom ägde en samtalskväll rum med Peter Halldorf som inte finns på sidan (pingst retreatgården Bjärkasärby)

  Ulf Ekman anstränger sig för att ta reda på vad andra har att säga, så jag tycker att det är lämpligt att man också börjar ta det han säger nu på allvar inte bra det som sas på 80talet eller den bild som media ger.

  Frid

 5. Visst är det glädjande. Men inte ens Ulf Ekman kommer undan historien. Det går inte att sopa allt under mattan. Däremot skulle det gå alldeles utmärkt bra att vädra ut det genom förlåtelsens och försoningens öppna fönster! Framtiden får väl utvisa om Ekman är villig att låta även Livets Ord drabbas att det korsdrag som skulle behövas.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: